Skip to main content

MILOJKO PANTIĆ: Ko se boji ratnog zločinca još

Stav 13. apr 2019.
2 min čitanja

Pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj ponovo vrijeđa i prijeti. On, koji pod zaštitom srpskih vlasti i dalje protivzakonito sedi u parlamentu, po ko zna koji put ulazi u centar pažnje srpskih medija, skrećući tako pažnju sa nerazrešivih životnih i političkih problema.

Na svom Tviter nalogu zapretio je narodnoj poslanici Aleksandri Jerkov da će je linčovati, a autoru ovog teksta da će mu uskoro, uz psovanje majke, “dokazati da je ‘šešeljizam’ življi nego ikada i sposoban da se obračuna sa izdajničkim ološem“.

Sve se to događalo u danima kada je Vlada, po drugi put za dva meseca, enormno podigla cenu benzina. Ta vest je u medijima marginalizovana, a u fokusu je bio Šešelj sa pretnjama i izlivima mržnje prema svemu i svakome ko se protivi njegovim žločinačkim metodama u politici.

Rak rana srpske političke scene i društva, Služba državne bezbednosti, koja se u komunizmu zvala UDB-a, pod Slobodanom Miloševićem Državna bezbednost, a danas Bezbednosno informativna agencija, posle propasti komunizma i raspada Jugoslavije, stvorila je Šešelja i njemu slične.

Uz njegovu pomoć, obesmislila je višestranački parlamentarni sistem i, raspirivanjem međunacionalne i svake druge mržnje, zapalila ratni požar, kako bi se bez otpora devastirala i pokrala sva državna imovina bivše velike države. I taj čovek, u sadejstvu sa svojim najboljim učenicima, ne radi ništa drugo, nego o našem trošku, decenijama već u parlamentu i vlasti odanim medijima širi nacionalnu, rasnu, versku, polnu i svaku drugu mržnju.

‘Slobizam’ i ‘šešeljizam’ nisu prošlost

Nije potreban bolji dokaz da je Šešelj čedo nereformisane komunističke službe od činjenice da vladajuća većina u sadašnjoj Naodnoj skupštini Srbije već godinu krši Zakon o izboru narodnih poslanika, ignorišući zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine za oduzimanje poslaničkog mandata tom pravosnažno osuđenom ratnom zločincu. U tom Zakonu lepo piše da je jedan od razloga prestanka mandata pre isteka vremena pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

Zaštićen sa svih strana, jer na vlasti su njegovi najbolji učenici, taj ratni zločinac je dobio novi zamah. Ne samo da širi mržnju, već i otvoreno preti. Napadajući i psujući me zbog toga što u svom prošlom tekstu tvrdim isto što i on u svom tvitu, da “slobizam” i “šešeljizam” nisu prošlost, već da su jači nego ikada, jer je njegov najbolji učenik, koji ga je svojevremeno služio i obavljao poslove kad god mu šta zatreba, sada predsednik Republike i gotovo svega u njoj.

Verujem da je posle ovih najnovijih banalnosti o nekakvim izdajnicima čak i mnogim radikalima jasno ko je i šta je Vojislav Šešelj. Jer, normalnog čoveka je baš briga šta lupeta ratni zločinac, proglašavajući druge izdajnicima onoga što on nije, a sam sebe proglašava za „najozbiljnijeg“ srpskog političara i „dokazanog naučnika“.

‘Dokazani naučnik’ manipulacije

Normalan čovek brine o svakodnevnim životnim teškoćama, strepeći svakog jutra od novih nameta koje će mu naneti nakaradna vlast, kao što je pre par dana ponovo poskupeo benzin. U uređenim državama bi zbog toga izbila revolucija. U Srbiji, međutim, višedecenijska lobotomija je “slobizmom” i “šešeljizmom”, odnosno nacionalizmom i šovinizmom, učinila svoje.

„Dokazani naučnik“ manipulacije, kao učitelj pomaže svom učeniku na vlasti tako što skreće pažnju javnosti od životnih tema i problema. Ne samo da niko, pa ni opozicioni političari, nije tražio ostavku Vlade zbog još jednog nameta na ionako bedne kućne budžete, nego je i u medijima glavna tema opskurni „velikosrbin“ Šešelj i njegove pretnje „izdajnicima srpstva“.

To je po društvo najpogubniji rezultat „politike“ Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. I još jedan dokaz da građani na protestima moraju tražiti ukidanje prava bavljenja politikom liderima “slobizma” i “šešeljizma”.

(Al Jazeera, Foto: FoNet)