Skip to main content

Milo Đukanović ponovo premijer Crne Gore

Jugoslavija 05. dec 2012.
2 min čitanja

Skupština Crne Gore izabrala je u utorak navečer novu Vladu, na čijem čelu je, po sedmi put, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Za Đukanovića su glasala 44 poslanika vladajuće koalicije Evropska Crna Gora, kao i šest poslanika partija manjinskih naroda, dok je protiv bilo 26 poslanika opozicionih stranaka – Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore.

Đukanovićev kabinet ima četiri potpredsjednika i 14 ministara, od kojih je šest novih.

Đukanović je poručio da će Vlada biti posvećena pitanjima koja presudno opredjeljuju kvalitet života građana, navodeći da je pred Crnom Gorom put izazova, za koji će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim nivoima.

Nova Vlada će, najavio je on, preispitati sve privatizacione ugovore, zalagat će se za privremeno niže zarade funkcionera i više pažnje će posvetiti socijalnim problemima.

Poslanici opozicije smatraju da Đukanovićev kabinet neće imati kapaciteta da se bori protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Sedmi mandat

Ðukanović je u posljednje dvije decenije već šest puta bio na čelu vlade Crne Gore, a u tom periodu jednom je bio predsjednik te države.

Lider DPS-a do sada se dva puta povlačio sa funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dvije godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu poziciju.

Novu Vladu Crne Gore formirali su DPS, Socijaldemokratska partija (SDP), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije albanske nacionalne stranke.

“Na nedavno održanim izborima Crna Gora je odlučila nastaviti sigurnim putem, putem koji vodi u novi, viši kvalitet crnogorskog društva, putem kojim se stvaraju uslovi za viši nivo životnog standarda svakog pojedinca i svake porodice u našoj zajednici”, kazao je u uvodnom izlaganju Đukanović.

Podsjetio je da je Crna Gora nekoliko godina bila jedna od najbrže rastućih evropskih ekonomija.

“To su bile godine u kojima smo osnažili vlastiti ekonomski optimizam i postali svjesni svojih resursa i šansi. Vlada preuzima odgovornost da povede zemlju putem evropskog oporavka, da nastavi sa reformama i održi tempo integracije u NATO i Evropsku uniju (EU), kao i značajnu poziciju Crne Gore u regionu”, naveo je Đukanović.

Kabinet sa 14 ministara

Mandatar za sastav nove Vlade zahvalio je dosadašnjem sazivu, na čelu s Igorom Lukšićem, na dobro urađenom poslu.

“Vlada je u teškim uslovima krize ispunila značajne obaveze i time stvorila osnovu za umjereni optimizam da ćemo uspjeti da povedemo Crnu Goru evropskim putem i odgovorimo obavezama na ispunjavanju strateških, razvojnih i spoljnopolitičkih ciljeva.

Đukanović kabinet će činiti: Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija i potpredsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministrica odbrane Milica Pejanovic Đurisić, ministar policije Raško Konjević, ministar finansija Radoje Žugić, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, ministar poljoprivrede Petar Ivanović, ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović, ministarka nauke Sanja Vlahović, ministar zdravlja Miodrag Radunović i ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

(Al Jazeera)