Skip to main content

MILIVOJ VREBALOV: Država kažnjava uspešne opštine

Intervju 22. jun 2010.
2 min čitanja

Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov, koji je i poslanik Liberalno-demokratske partije u Skupštini Vojvodine, upozorava da je nakon drastičnog smanjenja transfernih sredstava lokalnim samoupravama u Srbiji onemogućen njihov razvoj za poslednjih godinu dana, a većina opština u Srbiji praktično ne može da funkcioniše. U intervjuu za portal Autonomija.info, Vrebalov je istakao da je apsurdno što su ovim potezom centralne vlasti, koja je najpre lokalnom nivou nametnula mere štedenje, najviše „kažnjene“ one opštine koje su u prethodnom periodu bile uspešne, odnosno koje su počele da se ubrzano razvijaju i da privlače strane investicije.

Da li postoji inicijativa lokalne vlasti da se ta odluka promeni i imate li uopšte sagovornika u Vladi Srbije po tom pitanju?
– Postoji inicijativa preko Stalne konferencije gradova i opština da se transferi opštinama i gradovima u Srbiji povećaju. Postoji i obećanje minsitra Mlađana Dinkića da će do tog povećanja doći u trećem kvartalu. Ali, videćemo da li će se to ispuniti. Uostalom, mogućnosti lokala u tom pogledu su minimalne, što se pokazalao i kad je donošena odluka o smanjenju transfera lokalanim samoupravama. Tu nije bilo mnogo prostora da se to izbegne, jer ovde važi ona poslovica „kadija te tuži, kadija ti sudi“. Znači ako država reši da vam smanji sredstva, možete da se žalite koliko hoćete, ali ste nemoćni. Tako da smo mi, koji smo pokušali da ukažemo na negativne posledice takvog poteza države, kao i oni koji su to ćutke prihvatili, samo mogli da stavimo glavu na panj i da čekamo da nam je neko odseče. A i danas, uprkos problemima s kojima se suočavaju, mnogi predsednci opština se ne oglašavaju, jer su očigledno i u ovoj situaciji vezani partijskom discplinom.

Kako onda doživljavate poruke iz Vlade da se čine napori ka jačanju lokalnih samaouprava?
– Naravno da su te priče o jakoj lokalnoj samoupravi neozbiljne u postojećim okolnostima. Pa, najvažnija tema za lokalne samouprave je vraćanje imovine, ali o tome se ćuti godinama. I kad treba da se povuče konkretan potez, onda u prvi plan dolaze neke druge teme. Ovde nikako da se razdvoji suština od marketinga. A suština je u vraćanju imovine lokalnim samoupravama i ulazak u proces decentralizacije. Jer, kad se opštinama vrati njihova imovina, onda bi lokalne vlasti njome mogle da raspolažu, te da imaju dodatni izvorni prihod, kao što to uostalom čine sve opštine u okruženju i u Evropi.

Verujete li da Vlada Srbije ima ozbiljnu nameru da vrati imovinu opštinama i gradovima u Srbiji?
– Ta volja mi izgleda kao i volja da se Vojvodini obezbedi veći stepen autonomije. U praksi, mi vidimo da to ide izuzetno teško. Pokrajina je na papiru dobila neke nove nadležnosti, ali ne i novac da može da ih sprovodi. Ali, mi izgleda mora da budemo optimisti i da verujemo da će se, ako ne ove, onda sledeće ili neke naredne godine rešiti i to pitanje raspodele novca na različite nivoe vlasti. Međutim, ako naša vlast nije spremna danas da odgovori na pitanja 21. veka, među kojima su i decentralizacija i pokrajinska autonomija, onda teško možemo da pričamo o evropskoj perspektivi Srbije u nekoj doglednoj budućnosti.

Svetlana Ratkov