Skip to main content

MILIVOJ BEŠLIN: Srbija igra ulogu Belorusije

Stav 03. jul 2022.
< 1 min čitanja

A kada počne da se plaća cena vlastitog istorijskog izbora...

Svaki rat u Evropi je nepovratno menjao odnose na kontinentu. I Putinov rat za uništenje Ukrajine, zatiranje njenog identiteta, kulture i istorijskog imena, ostaviće trajne posledice.

Tehnološki nerazvijena i u nepovratnom istorijskom propadanju, bez potencijala društva da se pogubni trend zaustavi, ekonomski iscrpljena i demografski devastirana, Rusija će još dugo ostati izolovana od svog prirodnog okruženja. 

Srbija, voljom autoritarnog vladaoca i naprednjačke kriminogene oligarhije, pomognuta značajnim delovima sitno korumpirane i podaničke intelektualne elite, rešena je da igra ulogu evropske Belorusije.

„Živećemo deset puta bolje“, rekao je Vučić, ako bismo simbolički (sankcijama) osudili istrebljivački rat protiv miroljubive evropske zemlje. Ali on to nije uradio.

Dakle, odluka je da živimo deset puta lošije i budemo na pogrešnoj strani istorije. Kada neko svesno interesima svoje zemlje, pretpostavi interese tuđe, ne može ostati po dobru upamćen u istoriji.

Ako je putinizam stvarno opredeljenje vlastodržaca u Srbiji, koji ga gebelsovskom propagandom projektuju na građane, onda bi Brisel, Berlin i Vašington morali da se prema režimu u Beogradu odnose u skladu sa tom činjenicom.

Vreme je da se prekine maloletstvo zvanične Srbije. Većinski na strani Putina, zapadnim novcem i investicijama, održava se jedna šizofrena situacija.

Vreme je da se odnos prema Srbiji uskladi sa antizapadnom orijentacijom njenog režima i većinske elite.

A kada počne da se plaća cena vlastitog istorijskog izbora, možda će i u Beogradu, kao pre neki dan u Tbilisiju, stotine hiljada izaći da brani evropsko opredeljenje i demokratski poredak. Ili, ipak, neće?

(Autonomija)