Skip to main content

Milica Milosavljević (RTS) i Teodora Ćurčić (CINS) dobitnice nagrade „Marina Kovačev“

Info 21. дец 2022.
2 min čitanja

"Novosadska novinarska škola (NNŠ) nagradu dodeljuje najboljim mladim novinarima i novinarkama u Srbiji do 30 godina u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti"

Nagradu „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog novinarstva dobila je Teodora Ćurčić iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS, dok je Milica Milosavljević, novinarka RTS-a, proglašena za najbolju mladu novinarku u oblasti dnevnog novinarstva.

Novosadska novinarska škola (NNŠ) nagradu dodeljuje najboljim mladim novinarima i novinarkama u Srbiji do 30 godina u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti.  Od 2018. nagrada nosi ime „Marina Kovačev“, u znak sećanja na mladu novinarku i aktivistkinju.

Članovi žirija u obrazloženju navode da se novinarka Dnevnika RTS-a Milica Milosavljević posebno istakli u oblastima onlajn kriminala, izveštavanja o izbeglicama i „toplim ljudskim pričama“ i izrazili nadu da je Milica novinarka koja predstavlja generaciju koja će se boriti za pravičniji javni servis.

Kada je reč o novinarki KRIK-a, Teodori Ćurčić, žiri navodi da se ova istraživačka novinarka istakla u oblastima multimedije i borbe protiv korupcije.

„Ovo je prva profesionalna nagrada koju sam dobila. Ja sam potekla odavde, završila sam studije novinarstva u Novom Sadu. Drago mi je što sam ovde dobila svoju prvu nagradu. Lično sam poznavala Marinu Kovačev. Zbog toga mi je ova nagrada izuzetno važna“, istakla je Ćurčić.

U svom obrazložnju žiri je naveo da je na konkurs pristiglo 30-ak prijava. Stoga su posebno zahvalnice dodelili i novinaru Vremena Filipu Miriloviću i frilenserski Anđeli Andrijević.

Takođe, portal Fake news tragač čiji je izdavač NNŠ, tradicionalno je dodelio „Pinokije“ portalima koji su preneli najveći broj lažnih vesti ove godine. Na prvom mestu nalazi se dnevni list „Informer“, drugo mesto zauzeo je „Alo“ a treće „Srpski telegraf“.

„Ove godine tematski fokus dezinformacija pomeren je sa javnog zdravlja na rat u Ukrajini i druge međunacionalne sukobe i tenzije. Sa druge strane, primećen je pozitivan trend među mejnstrim medijima u pogledu spremnosti da se isprave ili uklone netačni sadržaji”, izjavio je urednik portala FN Tragač Stefan Janjić prilikom proglašenja dobitnika „Pinokija“.

Zlatni, srebrni i bronzani „Pinokio“ biće poslati na adresu pomenutih medija narednih dana.

Redakcija FN Tragača ovom prilikom proslavila je i peti rođendan.

Petar Alimpijević Autonomija