Skip to main content

Milica Kravić: Mediji ne izveštavaju analitički o trgovini ljudima

Građani 22. dec 2018.
2 min čitanja

Novinarka Milica Kravić, autorka emisije “Žena u kutiji” na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), izjavila je danas da novinarima u Srbiji a samim tim i javnosti nedostaje senzibilizacija za izveštavanje o osetljivim temama, kao što je trgovina ljudima.

“Možda su najveći problemi nezainteresovanost ili nepoznavanje samog fenomena. Nedostaje senzibilizacija i samih novinara a potom i javnosti”, kazala je Milica Kravić agenciji Beta na na obuci za predstavnike medija o trgovini ljudima u Medija centru Vojvodine.

Dodala je da problem predstavlja i činjenica da mediji vrlo retko analitički izveštavaju o trgovini ljudima.

“Baš je malo medija koji prate to i kroz fenomen i kroz samo krivično delo, da ga analiziraju, da ga razumeju, a s druge strane ima mnogo senzacionalističkog izveštavanja. Na primer, mediji retko prate slučajeve kada se žrtva izbavi iz lanca trafikinga, šta se s njom dalje dešava. A to su vrlo dugi i vrlo stresni procesi, dok su kazne vrlo male, u proseku tri godine”, navela je Milica Kravić.

Na obuci je rečeno da su najveći broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima domaći državljani koji se unutar Srbije u najvećoj meri iskorišćavaju do 100 kilometara od mesta u kojem borave i žive.

“Međutim, jedna od najvećih predrasuda o trgovini ljudima i dalje je da se to ne dešava u našoj zemlji. Upravo iz tog razloga veoma značajnu ulogu u sprečavanju trgovine ljudima imaju mediji, jer je trgovina ljudima problem koji se tiče svih nas”, rečeno je na obuci.

Kako je navedeno postoji jaka predrasuda da devojke iz naivnosti postaju žrtve trgovine, iako motiv zbog koga se devojka javlja na oglas ili prihvata neku poslovnu ponudu nije važan, već je primarno nasilje kome je izložena ukoliko se nađe u lancu trgovine.

“Posebno treba imati u vidu da su trgovci ženama često osobe od poverenja čije će ponude retko koja proveravati”, navodi se u priručniku koji je objavila nevladina organizacija Astra, a o kojem je bilo reči na obuci.

U priručniku se navodi i da je predrasuda da su trgovina ženama i prostitucija isto, jer se trgovina ženama ne odvija isključivo u cilju seksualne eksploatacije, već može imati i druge oblike.

“Trgovina ljudima nije samo prinudna prostitucija ili seksualna eksploatacija, već uključuje i prinudni rad, prinudnu prošnju ili prinudno uzimanje organa. Žrtve mogu biti ne samo žene, već i deca i muškarci”, navodi se u priručniku.

Dodaje se da je rasistička predrasuda uverenje da je trgovina ženama trgovina belim robljem, jer trgovina ne pogađa samo žene određene rasne, etničke ili nacionalne pripadnosti.

Navodi se i da je predrasuda da žrtve trgovine ljudima uvek potiču iz siromašnih porodica, pošto žrtve mogu biti bilo kog socijalnog porekla.

Obuka je organizovana u okviru projekta “Žrtve da progovore, mediji da nauče, mladi da se zaštite”, koji realizuju autorke emisije “Žena u kutiji” Milica Kravić i Tamara Srijemac, i Neformalna grupa mladih “Sloboda nema cenu”.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku Prvog programa radija Radio-televizije Vojvodine.

(Autonomija/Beta)