Skip to main content

Milić: Bez medijskog pritiska, nema državnog delovanja u ovoj oblasti

Izdvajamo 03. maj 2022.
3 min čitanja

„Danas je praznik ali mi nažalost nemamo šta da slavimo kada je sloboda medija u Srbiji u pitanju. Stanje u toj oblasti se ne menja“, rekao je član radne grupe za bezbednost novinara Veljko Milić na konferenciji za medije povodom Svetskog dana slobode medija Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicije za slobodu medija.

„Bezbednost novinara je društveni problem. Živimo u državi u kojoj se podriva mišljenje da su novinari strani plaćenici i protivnici države, te je postalo normalno pretiti novinarima. Mislim da je puka sreća što nismo imali ljude koji su stradali. Stalna radna grupa za bezbednost radi non-stop, ali ona je tu samo da prati rad državnih organa kada je u pitanju novinarska delatnost“, rekao je Milić.

Predsednica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Slađana Gluščević istakla je da je stanje medijskih sloboda katastrofalno i alarmantno, bez obzira na konstantno reagovanje od strane udruženja, kao odgovor se dobija ignorisanje i ćutanje države.

“Novinarske slobode su ugrožene na više načina počev od zastrašivanja i fizičkih pretnji novinarima i njihovim porodicama, preko etiketiranja medija koji profesionalno obavljaju svoj posao, do ekonomskog iscrpljivanja i uništavanja medija“, rekla je predsednica NDNV-a.

Predsednik GS KUM Nezavisnost Darko Šper osvrnuo se na činjenicu da medijski radnici nemaju granski kolektivni ugovor.
„To naravno nije krivica samih radnika, već nezainteresovanosti države. Veliki broj ljudi radi za minimalac ili ispod minimalaca. U mnogim medijskim kućama nema sindikata. Nedavno smo imali primer u našoj grani, naš kolega je trpio pritiske i završio je u urgentnom centru u Nišu. Svesni smo svakodnevnog pritiska na kolege. Opšte nesređena oblast kada su mediji u Srbiji u pitanju. Sa druge strane, interesovanje zaposlenih da se učlane u sindikat je sve veće ali nailaze na probleme u svim tim pokušajima. Sindikalno udruživanje je Ustavom i zakonom zagarantovano. Kada radite za tako nisku platu i nemate siguran ugovor o radu, svaki pritisak poslodavca će vas uznemiriti i uticati“, objasnio je Šper.

Veljko Milić dodaje da se krivična dela najviše dešavaju u onlajn okruženju, ali da to nikako ne znači da ne ostavlja značajne posledice po novinare.

„To se ogleda u tome da novinari ne mogu slobodno da rade svoj posao jer ne znamo da li će se te pretnje obistiniti. Imamo vrlo mali broj sudskih postupaka, a najveći broj se završavaju oportunitetom“, objasnio je Milić.

Takođe, Milić je posebno naglasio da bez medijskog pritiska, nema državnog delovanja u ovoj oblasti.

U svom proglasu Granskog sindikata „Nezavisnost“ i Koalicije za slobodu medija koji je danas deljen na ulicama Novog Sada upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta.

“Na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći. Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika”, navodi se u proglasu.

Takođe, Sindikat i Koalicija apeluju na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena.
Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Svetlana Paramentić (Autonomija)