Skip to main content

MILENKO VASOVIĆ: Predsedniče, pitajte studenta kako mu je

Stav 12. jun 2019.
2 min čitanja

Lice u krvi i modricama novosadskog studenta Dejana Bagarića najbolja su ilustracija sloboda u Srbiji. Momak koji je među organizatorima mirnih protesta teško je pretučen u Univerzitetskom kampusu u subotu uveče, neposredno pošto je završeno okupljanje građana.

Čak i da Dejan nije pretučen iz političkih razloga teško je oteti se takvom utisku. Naprosto i do sada je bilo sličnih napada, u Knjaževcu, Negotinu…. I naravno da batinaši nisu otkriveni. Ne bi bilo iznenađenje da nam zvaničnici plasiraju priču kako je reč o tući zbog devojke ili nekakvog duga ili čak da je Dejan nasrnuo na mirnu grupu mladića.

Student je pretučen tamo gde bi trebao da je najsigurniji, u Studentskom kampusu, što će reći kod svoje kuće, što govori da napadači i njihovi nalogodavci ne prezaju ni od čega. Batinaši su poslali jasnu poruku i Dejanu i svim studentima, ali i čitavoj Srbiji – ko se buni protiv aktuelne vlasti nosiće razbijenu glavu. Kao da je već počela da se ostvaruje upozoravajuća procena Vladimira Kostića, predsednika SANU, da je Srbija podeljeno društvo i da ga je „strah od međusobnih obračuna“. Znači li to da će se ostvariti i prognoze Borisa Tadića da „Vučić neće mirno da ode sa vlasti“. Tadić poznaje taj svet.

Mogu Ana Brnabić i Aleksandar Vučić do mile volje da se rugaju i nipodaštavaju ocene Evropske komisije i Fridom hausa o slobodama u Srbiji. Krvavo lice studenta govori da je to stanje mnogo gore od onoga u izveštajima. To je gospodine Vučiću vaša Srbija, nju ne stvaraju ni EK ni FH, već Vi i vaši saradnici. Ovi u EK i FH su vam samo postavili ogledalo da vidite šta je rezultat vešeg poimanja države, opozicije, sloboda… Umesto da kukate kako u EK i FH nisu objektivni povedite premijerku i obiđite pretučenog Dejana, jer Vi ste i njemu predsednik. Pokušajte da smanjite tenzije.

(Danas, Foto: N1)