Skip to main content

MILENKO PEROVIĆ: Beskrupulozan politički progon neistomišljenika u Crnoj Gori

Jugoslavija 07. мар 2021.
3 min čitanja

Crnogorska vlast beskrupulozno nastavlja s političkim progonom neistomišljenika i pritiskom na ustanove i pojedince koji su prepoznati kao kritičari postupaka Vlade koji Crnu Goru guraju u naručje klerofašizma i opšte društvene nestabilnosti. Ponovo se na udaru vlasti našao Adnan Čirgić i ustanova na čijem je čelu – Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kazao je predsjednik Crnogorskoga PEN centra, Milenko Perović.

“Prije nešto više od mjesec dana prof. dr Adnan Čirgić je zbog javno izgovorene riječi pozvan na policijsko saslušenje po prijavi funkcionerke aktuelnog režima, a ovoga puta poseglo se za pokušajem javne diskreditacije preko Dragana Koprivice, ‘spoljnjeg eksperta za kulturu’ pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, koji je u emisiji ‘Argumenti’ na javnome servisu iznio nepotpune i netačne informacije vezane za način na koji je Čirgić stekao zvanje istaknuti kulturni stvaralac”, navodi Perović.

Premda su Zakonom o kulturi Crne Gore i Uredbom o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac precizno utvrđeni detalji vezani za kriterije i proceduru izbora istaknutoga kulturnoga stvaraoca, Koprivica je, ističe Perović, zlonamjernom interpretacijom tih akata pokušao da obmane crnogorsku javnost plasirajući tezu da je za zadovoljenje uslova 20 godina stručne ili umjetničke djelatnosti kandidata neophodan uslov da je prošlo 20 godina od završetka fakulteta ili odbrane doktorata.

“Budući da između istaknutim kulturnim stvaraocima ima i onih koji nijesu doktorirali (kakva ih je većina) te i onih koji nijesu diplomirali, sasvim je jasno da Koprivica izmišlja nepostojeće uslove, u suprotnom od kojega bi datuma računao staž onima koji nijesu diplomirali i doktorirali”, kazao je Perović.

Kako je, kaže Perović, riječ o klasičnoj obmani s očiglednim motivom političke diskreditacije jednoga od najistaknutijih crnogorskih intelektualaca i kulturnih djelatnika koji kontinuirano upozorava na negativne trendove fašizacije crnogorskoga društva, postavlja se pitanje na osnovu kojih se ingerencija i propisa Koprivica kao „spoljni ekspert za kulturu“ ponaša kao neko ko može da zakonito stečena prava ukida i obmanjuje javnost o navodnim kršenjima procedure, zamajavajući auditorij pogrešnim interpretacijama akata i prezentacijom nepotpune dokumentacije.

“Ovo klasično bezakonje i pokušaj disciplinovanja neistomišljenika mora naići na oštru osudu akademske zajednice, kao i međunarodne javnosti koja ne toleriše totalitarističke progone političkih neistomišljenika. Kad se uzme u obzir da je politička stranka čiji je Koprivica visoki funkcioner još 2018. godine kad je prof. dr Adnanu Čirgiću dodijeljena najznačajnija državna Trinaestojulska nagrada za dvije knjige iz oblasti montenegristike, javno pokušala da primitivno obezvrijedi Čirgićev naučni rad, jasno je da se iza ovoga novog napada na Čirgića kriju isključivo politički motivi”, ističe Perović.

Podsjća da je Adnan Čirgić član Crnogorskoga PEN centra te vodeći crnogorski filolog, autor 18 knjiga, urednik oko 200 izdanja iz oblasti filologije i kulturologije te ključna ličnost u procesu standardizacije crnogorskoga jezika, izrade prvih udžbenika crnogorskoga jezika, formiranja Instituta i Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i dr.

Istovremeno s neargumentovanim napadima na prof. dr Čirgića odvija se, dodaje Perović, scenario pritiska i na ustanovu čiji je Čirgić dekan – Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

“Iako Vladu i Zakon o visokome obrazovanju i Zakon o budžetu obavezuju da u periodu do izglasavanja novoga budžeta obezbijedi sredstva za fukncionisanje ove javne ustanove, Vlada već više od dva i po mjeseca ne uplaćuje sredstva za funkcionisanje ustanove, izuzev ličnih zarada upošljenih koji su angažovani po ugovoru o radu. Napadi na dekana Čirgića, izvjesno je, dio su šire kampanje pritiska na ustanovu koja nije po volji novih crnogorskih vlastodržaca, kako zbog odijuma ministarke i Vlade prema crnogorskome jeziku, koji je Ustavom definisan kao službeni jezik u Crnoj Gori, tako i usljed činjenice da nastavnici i saradnici FCJK kontinuirano upozoravaju na problematične odluke Vlade, koja Crnu Goru uvodi u prostor međunacionalne i međuvjerske nestabilnosti te ekonomskoga i zdravstvenoga kolapsa”, navodi Perović.

Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom nastaviti da upozorava domaću i međunarodnu javnost na probleme s kojima se suočava crnogorsko društvo, čiji su, kaže Perović, temelji ugroženi svakodnevnim kršenjem zakona, revanšizmom, pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi crnogorski građani, a koje sprovode nosioci vlasti u Crnoj Gori.

(Antena M)