Skip to main content

Milanović očekuje da sve članice EU priznaju neovisnost Kosova

Jugoslavija 07. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Nezavisnost Kosova nije priznalo pet članica EU-a: Kipar, Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka"

Hrvatska čvrsto podržava međunarodnu afirmaciju neovisnosti Kosova i očekuje da ga priznaju sve članice EU-a, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ministrici vanjskih poslova i dijaspore Kosova Doniki Gervalli-Schwartz, saopćio je Ured hrvatskog predsjednika.

Milanović i Gervalla-Schwartz, koja boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju zemalja, aktualnom planu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama te o euroatlantskim perspektivama Kosova, piše Hina.

Hrvatska podrška Kosovu

“Predsjednik Milanović potvrdio je ministrici Gervalla-Schwartz da je Kosovo uvijek imalo i može nadalje računati na čvrstu podršku Hrvatske kada je riječ o međunarodnoj afirmaciji kosovske neovisnosti te euroatlantskim perspektivama Kosova”, stoji u saopćenju.

Zauzeo se da takvo stajalište ima cjelokupna Evropske unija.

“Očekujemo da sve članice Europske unije priznaju neovisnost Kosova”, rekao je Milanović, prema saopćenju.

Milanović je pozdravio napore u smjeru normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu cijeloj regiji.

Nezavisnost Kosova nije priznalo pet članica EU-a: Kipar, Grčka, Rumunija, Španija i Slovačka.

(Al Jazeera, foto: Beta)