Skip to main content

Mijatović: Ugrožena sloboda novinara na Zapadnom Balkanu

Građani 02. mar 2017.
1 min čitanja

Poverenica OSCE-a za medije Dunja Mijatović izjavila je za Deutsche Welle (DW) da je slika medijskih sloboda na Zapadnome Balkanu je siva i da su već dugo vremena ljudska prava u ovom regionu stavljena pod tepih.

“O ljudskim pravima novinara ne govori se mnogo, a prioritet se stavlja na one teme koje su važne za pristup Evropskoj uniji. To ima veliki efekt na slobodu izražavanja i slobodu medija uopše“, ukazala je ona, te istakla da ni sudovi ne razjašnjavaju na zadovoljavajući način napade na novinare čija je sigurnost ugrožena.

Zapadni Balkan, prema njenim rečima, i dalje ima problema s iskonskim, hrabrim i istraživačkim novinarstvom.

„Istraživačko novinarstvo je u opasnosti na Zapadnom Balkanu, ali ne samo tu, nego i šire“, ocenila je Dunja Mijatović, navodeći da su novinari u regionu i dalje suočeni s pritiskom – nekada sofisticiranim, a nekada i vrlo direktnim.

Dodala je da su posebno zabrinjavajući napadi na novinarke i mlade blogerke koje čak dobijaju pretnje smrću, dok vlasti rade malo kako bi ove napade ispitali.

Kao pozitivnu činjenicu Mijatović, ipak, ističe da Austrija kao predsjedavajuća OSCE-om u ovoj godini pridaje posebnu pažnju medijskim slobodama u regionu.

„Mislim da će preporuke s konferencije imati odjeka u redovnom godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Zapadnog Balkana prema članstvu u Uniji“, kazala je Mijatović, poručivši da se o medijskim slobodama i nezavisnosti medija u regionu mora stalno govoriti.

Koliko su sigurni novinari u zemljama Zapadnoga Balkana i kako se hvataju u koštac s pitanjima novinarske etike, bile su teme konferencije o slobodi medija na Zapadnome Balkanu koju je u Beču organizovao OSCE, koja je okupila vodeće novinare i medijske stručnjake iz regiona

Austrija, koja ove godine predsjedava OSCE-om, posvećena je poboljšanju medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu, poručio je na konferenciji i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

(Autonomija, Deutsche Welle)