Skip to main content

MIHAL RAMAČ: Šamar gradonačelniku

Stav 28. feb 2014.
2 min čitanja

Beograd šalje u nemirni Novi Sad ogromna policijska pojačanja – saopšteno je još o Danu državnosti. Kad se to radi mesec dana pre izlaska na birališta, poruka je jasna.

Novosadskoj policiji ne sme se dozvoliti da radi svoj posao. Vladajuća partija mora da dobije izbore. Neke ličnosti, neka preduzeća i neke jazbine moraju da ostanu nedodirljivi po svaku cenu. U poslednjih godinu dana novosadski gradonačelnik je nekoliko puta mesečno, posle svakog incidenta, isticao da je administrativni centar Vojvodine jedan od najbezbednijih gradova u zemlji, a pogotovo u regionu. Iz njegovih izjava moglo se zaključiti da Novi Sad ugrožavaju samo dve „nemani“: Bojan Pajtić i Statut APV.

U Beogradu je, međutim, procenjeno drugačije. Na osnovu te procene, gradonačelniku je zalepljen vruć šamar u vidu 200 policajaca i dvadesetak oficira. Da bi poniženje bilo potpuno, saopšteno je da se oni šalju na gradonačelnikov poziv, iako on, po Statutu Novog Sada, nije ovlašćen da poziva policiju i vojsku, kako domaću tako ni stranu.

Stariji Novosađani pamte da posle Prvog svetskog rata u novosadskoj policiji nisu mogli da se zaposle Srbi iz Bačke, Banata ili Srema. Red su mogli da zavode i čuvaju samo oni koji su rođeni na teritoriji predratne Srbije. U novije vreme dodatne policijske snage slate su samo na Kosovo. I da ih je bilo stoput više, ne bi mogle da sačuvaju ono što je suluda politika srušila do temelja. Najveći problem policajaca dovedenih sa strane jeste u tome što oni, u Beogradu, ne znaju gde su Terazije, šta je Slavija, a šta Dorćol. U Novom Sadu, pak, ništa im ne znače Ribarac, Dunavska, Salajka, Slana bara, Klisa, Spens. Smešteni u neodgovarajućim uslovima, odvojeni od porodica, oni u nepoznatom gradu mogu samo da mrze one zbog kojih su dovedeni – političare, kriminalce, a ponajviše obične ljude, jer njih najčešće sreću. Dodatno mogu da imaju isto osećanje prema svojim kolegama iz Novog Sada, zbog čije su navodne nesposobnosti morali da dođu. I policajci i građani pritom znaju da im se političari najbezočnije rugaju. Niti će Novosađani biti bezbedniji, niti će se u gradu i okolini prodavati manje droge, niti će biti uhapšen bilo ko blizak vlasti. Bezbednije će se, do daljnjeg, osećati samo oni kojima niko ništa ne može.

(Danas)