Skip to main content

Mihael Rot: Vučić i njegov režim bezbednosna pretnja za region

Info 10. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Predsednika Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim nije briga za evropske vrednosti"

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot ocenio je da je učešće Srbije u obeležavanju neustavnog „Dana Republike Srpske“ u BiH „još jedan zabrinjavajuć znak“.

„Predsednika Srbije Aleksandar Vučić i njegov režim nije briga za evropske vrednosti. Oni predstavljaju bezbednosni rizik za mir i stabilnost u regionu“, napisao je Rot na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter).

Dodao je da EU „mora da konačno deluje“ i da se ove „provokacije“ ne mogu više ignorisati.

Republika Srpska svake godine obeležava 9. januar kao svoj dan, iako je ovaj praznik Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio tri puta neustavnim.

Na ovaj datum, 9. januar 1992. godine je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem pripajanja Jugoslaviji.

Bošnjaci i Hrvati na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, kao i početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

„Dan RS“ obeležen je u Srbiji i u tom entitetu Bosne i Hercegovine, a ispaljen je i vatromet u gradovima Republike Srpske i Beogradu.

(N1)