Skip to main content

Mehmedović: U RS-u i Srbiji treba oformiti zajednice bošnjačkih općina

Jugoslavija 04. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Nacionalno označavanje entiteta RS zahtijeva adekvatan odgovor"

„Nacionalno označavanje entiteta RS zahtijeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih općina u RS-u kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji“, rekao je Mehmedović.

Državni zastupnik Šemsudin Mehmedović (SDA) osvrnuo se na sve jače pritiske na vladu Albina Kurtija da se na Kosovu oformi zajednica srpskih općina (ZSO), te na rasprave zastupnika u Skupštini Srbije, kao i poruke predsjednika susjedne države Aleksandra Vučića da će učiniti sve kako bi se formirala ZSO, ali i dovođenje u vezu bh. entiteta RS i Kosova.

„Ponukan posljednjim događanjima, posebno raspravom o Kosovu u Skupštini Srbije, pokrećem inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regionu sa dostignutim statusom Srba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Stoga, pozivam sve relevantne političke faktore na osnivanje zajednice bošnjačkih općina u RS-u i u Srbiji, pozivajući se na evropske regionalne forme u regionalnoj saradnji lokalnih samouprava. Vrijeme je da se uspostavi ravnoteža. Nacionalno označavanje entiteta RS zahtijeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih općina u RS-u kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbij“, rekao je Mehmedović.

Smatra da prava koja imaju Srbi u RS-u moraju biti data i Bošnjacima u Srbiji.

„To je neminovan proces i sada vrlo hitan proces u vrijeme dok se pregovara o modelu zajednice općina za Srbe na sjeveru Kosova. Mi Bošnjaci ne smijemo stajati po strani u procesu koji se odvija na Kosovu. Čuli smo u Skupštini Srbije Aleksandra Vučića kako govori o povezivanju pitanja RS-a i Kosova.

Zato upravo pokrećem ovu inicijativu kako bi povezali ta pitanja adekvatnim odgovorom sa bošnjačke strane na fonu EU trendova“, zaključuje Mehmedović.

(Slobodna Bosna, foto: Pixabay)