Skip to main content

Međunarodni PEN centar: Optužbe protiv Bobana Batrićevića moraju biti odbačene

Kultura 03. нов 2023.
< 1 min čitanja

Batrićević je objavio članak u kojem je detaljno opisao primere govora mržnje koje šire sveštenici SPC u Crnoj Gori, uključujući veličanje ratnih zločinaca

Međunarodni PEN centar pozvao je danas vlasti u Crnoj Gori da povuku sve optužbe protiv pisca i profesora Bobana Batrićevića.

“Međunarodni PEN stoji uz člana PEN-a Bobana Batrićevića i poziva na povlačenje svih optužbi protiv njega”, naveli su u saopštenj za javnost koje je pročitano na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Batrićeviću preti kazna do 60 dana zatvora zbog članka koji je napisao o Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a suđenje je zakazano za 22. januar 2024. godine.

Boban Batrićević je 11. avgusta ove godine na portalu Antena M iz Podgorice objavio članak u kojem je detaljno opisao primere govora mržnje koje šire sveštenici SPC u Crnoj Gori, uključujući veličanje ratnih zločinaca.

Protiv njega je podneta privatna krivičnaprijava za izazivanje verske mržnje.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je naknadno pokrenulo prekršajni postupak protiv Batrićevića, tereteći ga da je prekršio član 19 Zakona o javnom redu i miru Crne Gore, koji zabranjuje vređanje na nacionalnoj, rasnoj i verskoj osnovi i za koji je određena novčana kazna od 250 do 1.500 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Njegove reči se nikako ne mogu tumačiti kao verske uvrede. Ako ništa drugo, Batrićević je pozvao da se prekine sa govorom mržnje za koji ga optužuju. Očigledno je da je Batrićević na meti isključivo zbog mirnog izražavanja stavova. Slučaj protiv njega mora se odmah zaustaviti“, naveoli su u saopštenju za javnost.

U odbranu Batrićevića oglasile su se brojne organizacije, uključujući i Crnogorski PEN centar, a Udruženje advokata Crne Gore mu je ponudilo besplatnu pravnu pomoć.

(Beta/Autonomija)