Skip to main content

Međunarodni krivični sud: Ostajemo nepokolebljivi u poternici za Putinom

Planeta 20. maj 2023.
< 1 min čitanja

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao poternicu za Putinom, stavljen je na rusku poternicu

Međunarodni krivični sud (MKS) saopštio je da će ostati nepokolebljiv u poternici za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ocenivši neprihvatljivom meru ruskih vlasti da protiv tužioca tog suda izdaju poternicu.

„Sud smatra tu meru neprihvatljivom i ostaće nepokolebljiv u izvršavanju svog pravnog mandata da odgovaraju oni koji su okrivljeni za najteže zločine“, naveo je u saopštenju sud sa sedištem u Hagu.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina, optuženog za ratni zločin zbog „ilegalne deportacije“ nekoliko hiljada ukrajinske dece od invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Sud je dodao da je „svestan i duboko zabrinut zbog neopravdanih i neprikladnih mera prinude koje su ruske vlasti preduzele protiv zvaničnika MKS-a“.

Sud je pozvao svoje 123 države članice da „udvostruče svoje napore da zaštite MKS, njegove zvaničnike i osoblje i da osiguraju nastavak ispunjavanja njenog nezavisnog mandata“.

Britanski generalni tužilac Karim Kan, koji je izdao poternicu za Putinom, stavljen je na rusku poternicu, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U toj poternici Kan je opisan kao čovek rođen 30. marta 1970. u Edinburgu, u Škotskoj, ali se ne precizira šta je počinio da bi bio na poternici.

Rusija, koja nije članica MKS i ne priznaje nalog za hapšenje Putina, smatra tu poternicu kao „nezakonitu“. Rusija je najavila i otvaranje krivične istrage protiv tužioca i trojice sudija MKS.

Ukrajinske vlasti su ranije saopštile da je više od 16.000 ukrajinske dece deportovano u Rusiju od početka invazije u februaru 2022. godine, od kojih se veruje da su mnoga smeštena u institucije i hraniteljske domove.

(Beta-AFP, foto: Pixabay)