Skip to main content

Međunarodna federacija novinara: Ove godine ubijena 94 novinara, a skoro 400 zatvoreno

Planeta 08. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Izražava se zabrinutost da zločini nad medijskim radnicima ostaju nekažnjeni"

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u svom godišnjem izveštaju objavljenom danas navela da je ove godine 94 novinara poginulo radeći svoj posao, dok je skoro 400 zatvoreno.

Ta vodeća organizacija koja predstavlja novinare širom sveta izrazila je danas duboku zabrinutost zbog broja ubijenih novinara širom sveta tokom 2023. godine, koji su radili svoj posao, pri čemu je samo u ratu Izraela sa Hamasom poginulo više novinara nego u bilo kojem sukobu u poslednjih 30 godina.

Broj poginulih je za trećinu veći u odnosu na 2022. godinu, kada ih je bilo 67 i duplo je veći u odnosu na 2021. godinu kada je broj poginulih novinara bio 47.

IFJ je pozvao na bolju zaštitu za novinare i zahteva da njihovi napadači odgovaraju za svoje postupke.

Organizacija navodi da je od početka rata Izraela sa Hamasom 7. oktobra poginulo 68 novinara i da oni čine čak 72 odsto od celokupnog broja poginulih ove godine, kao i da su većinom palestinski novinari.

Ukrajina je takođe „ostala opasna zemlja za novinare“ skoro dve godine od početka ruske invazije, saopštila je ta organizacija.

U izveštaju se osuđuju ubistva novinara u Avganistanu, Indiji, Kini i Bangladešu.

Izražava se zabrinutost da zločini nad medijskim radnicima ostaju nekažnjeni i pozivaju vlade „da u potpunosti rasvetle ubistva i da uvedu mere kako bi osigurale bezbednost novinara“.

Uočen je pad broja ubijenih novinara u Severnoj i Južnoj Americi, sa 29 prošle godine na sedam do sada u 2023. godini.

Ukupno su do sada ove godine 393 medijska radnika bila zatvorena, saopštila je grupa, a najveći broj zatvorenih je u Kini i Hongkongu, 80 novinara, zatim u Mjanmaru 54, 41 u Turskoj, 40 u Rusiji, 35 u Belorusiji i 23 u Egiptu.

(N1, foto: Autonomija)