Skip to main content

Šesti regionalni konkurs za kratku priču Biber otvoren do 26. maja

Kultura 08. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda"

Konkurs za kratku priču Biber, šesti po redu, otvoren je do 26. maja 2024. godine, a kratke priče mogu da šalju autor koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, saopštio je danas Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Kao i na prethodnim konkursima Biber, pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda.

Na konkurs mogu da se prijave i antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju puteve da se gradi izvesnija, bezbednija i slobodnija budućnost za sve.

Izbor priča napraviće žiri u sastavu: Tanja Stupar Trifunović, Almin Kaplan i Jasna Dimitrijević.

Najmanje 20 izabranih radova biće objavljeno u višejezičnoj zbirci.

Odluka žirija biće objavljena sredinom novembra naredne gopdine, a autori tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama (u bruto iznosu): prva nagrada 1.100 evra, druga nagrada 850 evra i treća nagrada 600 evra.

(Danas, foto: Biber)