Skip to main content

Medijska koalicija pružila punu podršku listu Danas i Coraxu

Građani 10. nov 2018.
2 min čitanja

Medijska koalicija pružila je danas punu podršku dnevnom listu Danas i karikaturisti Predragu Koraksiću Coraxu, nakon napada od strane predstavnika vlasti zbog Koraksove karikature, i zahtevala da minister kulture Vladan Vukosavljević i državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandar Gajović budu smenjeni.

“Jučerašnji dan, koji je protekao u organizovanom napadu predstavnika izvršne vlasti na list Danas, predstavljao još jedan veliki poraz ideje medijskih sloboda u Srbiji, a vlast je i ovoga puta pokazala svoje neprijateljstvo prema slobodi izražavanja, kao i slobodi umetničkog izražavanja. Osim toga, predstavnici vlasti su ponovo demonstrirali i sklonost ka manipulaciji i elementarno nepoznavanje uloge medija u savremenom društvu”, navela je Medijska koalicija u saopštenju za javnost.

Podsetili su da reč karikatura potiče od italijanske reči „caricare“, koja znači „preterivati“ i dodali da je smisao karikature upravo preuveličavanje i deformisanje istaknutih osobina pojedinaca.

“Takođe, podsećamo da su karikaturisti i autori satira i humoreski proganjani jedino u najtotalitarnijim društvima, i to u njihovim najgorim periodima”, piše u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila da su forme karikature, satire i humoreske, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, posebno zaštićene kao oblik slobode umetničkog izražavanja, koja je inače garantovana i Ustavom Srbije.

“Podsećamo da je Koraksova karikatura, zapravo, odgovor na optužbe šefa poslaničkog kluba SNS-a (Aleksandra Martinovića) da dnevni list Danas – inače jedan od retkih medija u Srbiji koji drži do novinarskog kodeksa – vodi ‘harangu protiv SNS-a i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Hitlera’”.

Medijska koalicija je navela da je u brojnim reakcijama predstavnika izvršne vlasti namerno iznošena neistina da je list Danas Aleksandra Vučića poistovećivao sa Hitlerom.

“Ali, da je to čak i istina, da je na karikaturi Vučić tako i prikazan – to bi apsolutno predstavljalo legitiman način izražavanja karikaturiste koji se inače često koristi u demokratskim zemljama kada se žele prikazati određene nedemokratske i autoritarne sklonosti političkih funkcionera”, piše u saopštenju.

Medijska koalicija je podsetila da su javni funkcioneri, i po međunarodnom pravu i po domaćim zakonima, dužni da trpe viši nivo javne kritike, a sloboda izražavanja je mnogo šira u odnosu na njih.

Kao “posebnu sramotnu” ocenili su reakciju Ministarstva kulture i informisanja na karikaturu Danasa, s obzirom na činjenicu da je pre samo desetak dana ono odbilo da reaguje u slučaju poziva na linč novinara i nezavisnih medija u Srbiji u listu Ilustrovana politika, tvrdeći da „ministarstvo nema običaj, niti je u njegovoj nadležnosti, komentarisanje bilo čijeg autorskog teksta“.

Medijska koalicija je podsetila da je već zahtevala odlazak ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića zbog brojnih skandala koji prate njihovo delovanje, kao što je neuspešan rad na Medijskoj strategiji i ovogodišnji “kriminalni konkurs” za medijske sadržaje.

“Posle ovog skandala sa saopštenjem, ministar i državni sekretar moraju da budu smenjeni”, navodi se u saopštenju, koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)