Skip to main content

Mediji: Prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu mogao bi početi sutra

Planeta 20. мај 2021.
< 1 min čitanja

Prekid vatre između Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze mogao bi već sutra da stupi na snagu, navodi Vol strit džornal.

Izvori bliski pregovorima o prekidu vatre rekli su za taj američki list da su egipatski posrednici postigli napredak u razgovorima sa liderima Hamasa koji vlada Gazom i da je Izrael „privatno priznao“ da je blizu postizanja svih vojnih ciljeva.

Kako se navodi, Vašington veruje da bi, ukoliko ne bude nepredviđenih događaja, prekid vatre mogao da stupi na snagu ove nedelje i samo je pitanje tačno kada.

Bela kuća je odbila da komentariše taj izveštaj, prenose izraelski mediji.

Zamenik vođe političkog krila Hamasa Musa Abu Marzuk izjavio je za libansku televiziju Majadin da očekuje prekid vatre za dan-dva.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas danas razgovara u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, ali ne direktno sa Hamasom, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Posle poziva predsedika SAD Džoa Bajdena za deeskalaciju u sukobima u kojima je poginulo najmanje 239 ljudi za deset dana, velikom većinom Palestinaca i neuspeha Francuske da se usvoji rezolucija u UN sa pozivom na kraj neprijateljstava, zbog odbijanja Vašingtona da je podrži, danas je došlo vreme da Nemačka stupi na scenu, komentariše Frans pres.

U međuvremenu su u noći između srede i četvrtka izraelski borbeni avioni izveli udare na kuće najmanje šestorice lidera Hamasa, navela je izraelska vojska i sirene za raketnu uzbunu su se čule širom južne izraelske teritorije rano jutros, a Islamski džihad, druga, manja ekstremistička organizacija u Gazi, preuzeo odgovornost za raketiranje.

Američki zvaničnici su izjavili za Vol strit džornal da bi upravo ta organizacija mogla da nastavi napade na Izrael čak i posle postizanja prekida vatre, kao što se i ranije događalo.

(Beta)