Skip to main content

Mediji: EU će podržati suspenziju viznih olakšica za Rusiju

Planeta 28. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije prihvatljiv"

Ministri Evropske unije bi ove nedelje trebalo da podrže suspenziju sporazuma sa Moskvom iz 2007. kojim je su Rusima omogućene vizne olakšice, piše „Fajnenšel tajms“ (The Financial Times), pozivajući se na anonimne zvaničnike uključene u pregovore.

Izveštaj od 28. avgusta dolazi u trenutku kada su zemlje članice EU sa istoka zapretile da će jednostrano zatvoriti svoje granice za ruske turiste zbog ničim izazvane invazije Kremlja na Ukrajinu.

Ministri EU planiraju da daju političku podršku suspendovanju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje 30. avgusta, izjavila su za Fajnenšel tajms tri zvaničnika uključena u razgovore.

„Neprikladno je da ruski turisti šetaju našim gradovima, našim marinama“, rekao je visoki zvaničnik EU uključen u razgovore.

„Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da ovaj rat nije prihvatljiv.“ Delovi sporazuma o viznim olakšicama sa Moskvom iz 2007. koji se odnose na slobodno kretanje vladinih i poslovnih zvaničnika suspendovani su ubrzo nakon februarske invazije.

„Fajnenšel tajms“ piše da bi šira suspenzija sporazuma uklonila preferencijalni tretman za Ruse kada se prijave za sve vize u Evropskoj Uniji.

Podnosioci zahteva iz Rusije bi tada morali da dostave dodatne dokumente, što bi poskupilo vize i značajno produžilo čekanje, navodi se u izveštaju.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)