Skip to main content

Matt Damon i Ben Affleck producirali film o ‘U2’ i Sarajevu

Kultura 07. нов 2022.
2 min čitanja

Vodeće ime irske grupe “U2” Bono Vox objavio je memoare Surrender: 40 Songs, One Story i trenutno promovira solo turneju od 14 noći.

U intervjuu za njemačku publikaciju Welt, dugogodišnji frontmen “U2” otkrio je da su Ben Affleck i Matt Damon producirali novi dokumentarac o sudjelovanju benda u bosanskohercegovačkom ratu Pod nazivom Kiss the Future.

Film će pokriti satelitski nastup grupe “U2” 1993. godine u Sarajevu, tokom najmračnijih dana rata u Bosni i Hercegovini, te koncert uživo 1997. godine, nakon završetka rata, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Solidarnost s potlačenim i žrtvama nasilja

Objasnio je da je ideja za dokumentarac proizašla iz putovanja u Kijev, kako bi podržao ratne napore Ukrajine protiv Rusije.

“U tekstovima ‘U2’ uvijek nas je zaokupljala ta tema, da se solidariziramo s ljudima koji su potlačeni, koji su žrtve nasilja”, rekao je Bono.

“Kada smo Edge i ja krenuli vozom za Kijev, isprva nisam razmišljao o Sarajevu. Ali, postupno su se sjećanja na to vratila u život. Matt Damon i Ben Affleck sada su producirali dokumentarac na tu temu, koji, kao i vi, povezuje napade u Sarajevu s onima u Kijevu. Film se zove Kiss the Future, redatelj je rođeni Slovenac, Nenad Cicin-Sain, poznat po filmovima The Time Being i Untitled Sailing Project.”

Bono kaže da dvosatni film prikazuje ljude koji su nekoliko godina morali živjeti s granatiranjem Sarajeva.

‘Kijev čeka ono što su preživjele Sarajlije’

“Također će biti prikazani isječci s našeg kasnijeg koncerta. Nedavno sam gledao film s mojim sinom Johnom. Rekao mi je: ‘Cijeli život si se stavljao u tako teške situacije, zar ne?’“

Bono je izjavio da je njegova ambicija ovim filmom pružiti nadu Ukrajincima u ratu i kasnije u procesu obnove države nakon završetka sukoba.

Poruka filma je da “ono što su morali preživjeti Sarajlije tek počinje za stanovnike Kijeva”.

“Inspirativno je vidjeti da u Ukrajini postoji vojska od 60 milijuna ljudi, cijelo stanovništvo je dio nje. Jer, svi znaju vrijednost slobode, jer svi brane slobodu. To je najherojskija borba ikada”, kazao je Bono.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)