Skip to main content

Mašine za deminiranje stigle na Kameničku adu, poslanici protestuju s građanima

Građani 20. okt 2022.
2 min čitanja

"Aktivisti počeli da se okupljaju i pozvali građane i predstavnike opozicionih stranaka da im se pridruže"

Narodni poslanik poslaničke grupe Moramo-Zajedo Aleksandar Jovanović Ćuta, zajedno sa kolegom iz Narodne stranke Borislavom Novakovićem pridružio se danas grupi građana koja je na Kameničkoj adi, naspram kordona policije, iskazujući tako svoje protivljenje radovima koji su jutros tu započeti.Prisutna je i Biljana Stojković iz stranke Zajedno.

Ćuta za Autonomiju kaže da je ono što se trenutno dešava u celoj Srbiji “tragedija jedne mladosti”, a da je novosadski Šodroš, samo jedna od takvih lokacija.

Ironično je ocenio kako su u tu oazu Novog Sada došli zaštitnici prirode u “kacigama i štitovima, sa pendrecima” kako bi štitili prirodu “koju trenutno iza njih besomučno kasapi nekakva mašina”.

“Vučević, gradonačelnik, domaćin, sve vreme priča kako smo krimosi, kako smo protiv razvoja ove zemlje iz koje svi pobegoše, a nikako ni jedan od njih da nam pokaže gde je tabla na kojoj je nacrtan taj most, da vidimo šta se ovde gradi. Da znamo šta je ovde plan. Jedino toga nema”, istakao je Jovanović, ocenivši kako i iza ovog posla toje “nekakve milijarde koje oni štite” i “težak kriminal.

Jovanović je rekao i da će Novosađani, ako žele da sačuvaju Šodroš, morati da dođu u što većem broju, jer jedino građani mogu da odbrane Srbiju.

“Kao što su Piroćanci sačuvali svoju Staru planinu, kao što Majdanpek mora da odbrani Staricu, neće niko odbraniti ako to ne urade građani. To nije kritika, to je činjenično stanje. Onog momenta kada ovde dođe 5.000 ljudi, ovo će stati”, zaključio je Jovanović.

Trenutno je na terenu tridesetak građana i nešto više policajaca, koji stoje jedni naspram drugih. Policija, koja ni danas nema nikakve identifikacione oznake, kao što ih nije imala ni prethodnih dana, sprečava građane da priđu bliže mašinama koje su tu kako bi odradile posao demniranja. Naš reporter javlja da je jedan od aktivsta Ekološkog ustanka pušten kroz kordon policije, ali da mu je sada zabranjeno da se vrati, te stoji okružen policijom.

Obeležje na gradilištu na Kameničkoj adi, foto Suzana Jozić

Podsetimo, Aktivisti Šodroš survivor kampa potvrdili su da su jutros na obalu Dunava, na Kameničku adu, stigle mašine Milenium tima, koje bi na tom prostoru trebalo da obave deminiranje.

Prisutno je nekoliko pripadnika policije sa štitovima i šlemovima, privatnog obezbeđenja i radnika kineske kompanije CBRB (China rod and bridge company), koji su pre dva dana podigli ogradu oko prostora na kojem će biti gadilište budućeg mosta preko Dunava. Takođe, dronom se nadgleda čitavo područje, kažu aktivisti.

Aktivista Marko Oljača potvrdio je za Autonomiju da su aktivisti počeli da se okupljaju i pozvao je građane i predstavnike opozicionih stranaka da im se pridruže. Oni sami će se, kako je naveo, što pre uputiti na Kameničku adu, i pokušati da se suprotstave mašinama koje bi trebalo da, po rečima aktivista, samelju drveće na toj trasi.

Iste mašine došle su bez najave na istu lokaciju i 16. septembra, ali su tada sprečene da odrade planirani posao, upravo zgov toga što su im se suprotstavili aktivisti.

Oljača podseća da su radovi nelegalni, a da je most samo paravan za realiziaciju projekta „Novi Sad na vodi“.

Podsetimo, juče je na istom mestu organizovan protest građana i aktivista, i tom prilikom na nekoliko mesta porušena je ograda, da bi na kraju protest bio okončan hapšenjem četvoro demonstranata.

(Autonomija)