Skip to main content

Marton: Vučić i Orban da izbace bistu Hortija iz mađarskog parlamenta

Info 20. авг 2023.
< 1 min čitanja

"Bisti čoveka koji je proglašen za ratnog zločinca nije mesto u mađarskom parlamentu i sramota je što i premijerka Ana Bnabić i ostali članovi Vlade ćute"

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton istakao je danas da bi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trebalo da iskoristi priliku da tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom ukloni bistu Mikloša Hortija iz parlamenta te države.

„Današnji susret @predsednikrs i Orbana u Budimpešti dobra je prilika da predsednik Srbije pita mađarskog premijera da li je uklonjena bista ratnog zločinca Mikloša Hortija iz zgrade mađarskog parlamenta. Pa ako nije, da mu predloži da je danas zajedno iznesu i bace“, naveo je Marton na mreži X, nekadašnjem tviteru.

LSV je u više navrata poslednjih godina upozoravala da nadležni organi Republike Srbije ćute na rehabilitaciju državnog poglavara Mađarske za vreme Drugog svetskog rata, podsećajući da su njegove trupe „odgovorne za smrt skoro 20.000 ljudi na teritoriji Vojvodine“.

„Bisti čoveka koji je proglašen za ratnog zločinca nije mesto u mađarskom parlamentu i sramota je što i premijerka Ana Bnabić i ostali članovi Vlade ćute“, poručivao je ranije Marton.

Iz LSV je upozoravano da su predstavnici vlasti u Srbiji, koji po zakonu i Ustavu moraju da brane interese zemlje, morali da reaguju u slučaju rehabilitacije Hortija.

„Kada je Mikloš Horti bio lider Mađarske, Jugoslavija je napadnuta od strane te države i moralo se reagovati“, poručio je prethodno Marton.

(Autonomija, foto: tviter @predsednikrs)