Skip to main content

Marton: Šapić negira pravosnažne presude i sramoti Beograd i Srbiju

Info 24. jul 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas sramotnim što glavni grad Srbije vodi čovek koji negira presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

„Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ’ne zna da je Ratko Mladić počinio neki zločin u ratu’ i ne vidi potrebu za uklanjanjem murala posvećenom ovom ratnom zločincu. Šapića treba podsetiti da je Srbija članica Ujedinjenih nacija, a da je Savet bezbednosti UN još 1993. osnovao sud za ratne zločine u Hagu“, ocenio je portparol LSV Aleksandar Marton..

On je u saopštenju za javnost podsetio da je na tom sudu Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog zločina genocida, te zločina protiv čovečnosti, zakona ili običaja ratovanja u toku sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Presude ovog suda su obavezujuće za sve članice Ujedinjenih nacija, pa tako i za Srbiju. Njihovo negiranje ili nepoštovanje je nedopustivo i sramotno. Da li to Šapić poručuje javnosti da su za njega pravosnažne sudske presude mrtvo slovo na papiru“, upitao je Marton.

Portparol LSV-a se zapitao da li to znači da će Šapić sutra negirati i presude Osnovnog ili Višeg suda u Beogradu.

„Ovakvo ponašanje gradonačelnika Beograda je sramotno i samo šteti ugledu glavnog grada i cele države“, naveo je Marton.

(Autonomija, Foto: LSV)