Skip to main content

Marton (LSV): Zašto Vlada Srbije ćuti na rehabilitaciju Hortija i Orbanove pretenzije prema Vojvodini

Info 07. dec 2022.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pitao je danas premijerku Anu Brnabić da li je Srbija konačno reagovala na čin postavljanja biste ratnog zločinca Mikloša Hortija u zgradi Parlamenta Mađarske u Budimpešti i zbog čega ćuti na teritorijalne pretenzije mađarskog premijera Viktora Orbana prema Vojvodini.

“Pitamo premijerku gde je granica ćutanju na ovakve poteze Orbanove vlasti. Hoće li Srbija najzad reagovati i početi da brani svoje interese? Vojvodina je autonomna pokrajina u sastavu Republike Srbije. Nadamo se da to premijerka zna”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je, nakon što je u avgustu postavljena bista Miklošu Hortiju, predsedniku mađarske vlade koja je sarađivala sa nacistima, dok je potom Viktor Orban javno nosio šal na kom su nacrtane granice „Velike Mađarske“, u čijem sastavu je i Vojvodina.

LSV: Elvira Kovač da se pokloni žrtvama Hortijevog fašizma u Novom Sadu i južnoj Bačkoj

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Elviru Kovač, potpredsednicu Skupštine Srbije iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, da se “odrekne istorijskog revizionizma” i da iskoristi svoj politički uticaj u Budimpešti i utiče na tamošnju vlast da ukloni bistu ratnog zločinca Mikloša Hortija, koja je u avgustu postavljena u zgradi Parlamenta Mađarske.

“Podsećamo Kovačevu da se bliže januarski dani koji podsećaju na zločine Hortijevih fašista 1942. godine u Novom Sadu i celoj južnoj Bačkoj. Tada je fašistički okupator likvidirao i pod led bacio hiljade nevinih građana”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Maja Mrnuštik.

Dodala je da je sigurna da će posle toga i Elvira Kovač i njeni partijski prijatelji promeniti stav o Hortiju i njegovim fašističkim snagama.

(Autonomija, foto: LSV)