Skip to main content

Marton (LSV): Srbija da prekine saradnju sa Miloradom Dodikom

Info 20. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve predstavnike vlasti da prekinu saradnju sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata iz entiteta Republika Srpska u BiH Miloradom Dodikom, jer je njegova politika uperena protiv mira i stabilnosti u regionu.

“U nizu opasnih stavova koje iznosi Dodik, poslednjih dana je više puta naglasio da nema zajedničkog života hrišćana i muslimana, te da Srbi i Bošnjaci ne mogu ići u iste škole. Ovi stavovi su u ravni sa idejama protagonista fašističke ideologije 20. veka, a u velikoj meri podsećaju na politiku rasne segregacije”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da Dodik ovakvim narativom destabilizije Bosnu i Hercegovinu, koja je pre četvrt veka izgubila sto hiljada građana u ratu.

“Ove opasne Dodikove reči mogu uticati i na destabilizaciju odnosa u Srbiji, jer i u njoj, posebno u Sandžaku i Preševskoj dolini, zajedno žive hrišćani i muslimani, pa se Dodikove izjave mogu odnositi i na njih. Da ne govorimo o multietničkoj i višekonfesionalnoj Vojvodini, koja je baš ovakva kakva jeste bogatstvo ne samo Srbije već i čitave Evrope”, naveo je Marton.

Prema njegovim rečima, jasno je da zaoštravanje odnosa u regionu odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu.

“U svetlu toga možemo gledati i na današnju Dodikovu posetu zvaničnom Kremlju. Odlazi li on po nove zadatke i donosi li nove nevolje u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje regije? Država Srbija ne sme biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik. Saradnja sa njim mora biti prekinuta”, poručio je Marton.

(Autonomija, foto: N1)