Skip to main content

Marton: Lokalne samouprave su žrtve centralizacije

Vojvodina 01. jul 2023.
< 1 min čitanja

"Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora se u Zrenjaninu i uložiti"

Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani, ocenio je danas da je stanje u budžetskom sistemu Srbije “katastrofalno”, a da su lokalne samouprave “žrtve centralizacije”.

“Lokalne samouprave su žrtve centralizovanog sistema koji favorizuje vladu i ministarstva. Manje od 10 odsto ukupnih javnih finansija Srbije čine sredstva svih gradova i opština i Autonomne Pokrajine Vojvodine, a 90 odsto je u budžetu Vlade Srbije”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Pema njegovim rečima, svaka priča o lokalnoj samoupravi, koja je garantovana Ustavom i Evropskom poveljom o lokalnim vlastima koju je Srbija ratifikovala i obavezna je da je poštuje, “pada u vodu” kada se zna da, na primer, Grad Zrenjanin ima “mizerno mala sredstva, bukvalno dovoljna za životarenje”.

“Istovremeno, ministri u Vladi Srbije raspolažu velikim sredstvima, koje na kašičicu, bez ozbiljnog plana, dele kao ‘čarobne vile’. Zrenjaninu ne treba takav sistem, nego pravedna raspodela finansijskog kolača. Ono što se u Zrenjaninu proizvede, mora se u Zrenjaninu i uložiti”, poručio je Marton.

(Autonomija, foto: Pixabay)