Skip to main content

Marko Vidojković: Srbiju više ne vidim kao mesto za život

Info 27. јул 2023.
< 1 min čitanja

“Situacija nije bolja, naprotiv. Sad sam pod zaštitom udruženja pisaca PEN i rezident sam jedne zapadne zemlje".

Novinar, kolumnista lista „Danas“ i koautor podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću u martu napustio Srbiju, rekao je Udruženju novinara Srbije (UNS) da situacija nije bolja i da Srbiju više ne vidi kao mesto za život.

“Situacija nije bolja, naprotiv. Sad sam pod zaštitom udruženja pisaca PEN i rezident sam jedne zapadne zemlje. U Srbiju svraćam jednom u dva meseca na nekoliko dana i ne vidim je više kao mesto za život“, rekao je Vidojković u razgovoru za UNS.

Zbog pretnji koje je Vidojković dobijao preko društvenih mreža, svetsko udruženje pisaca PEN internešnel pomoglo je da on i njegova porodica u martu budu preseljeni na bezbednu lokaciju.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), UNS i Koalicija za slobodu medija su zbog toga pre četiri meseca tražili od policije i tužilaštva da efikasno istraže sve pretnje smrću koje je dobio Vidojković, odnosno, da pronađu počinioce i pokrenu postupke kako bi bezbedno mogao da živi i radi.

Njegovo ime nalazi se na listi 115 najugroženijih pisaca na svetu u 2022. godini, koju je objavio PEN.

„Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji od državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje”, ocenio je tada PEN u obrazloženju, zbog čega se Vidojković našao na listi najugroženijih pisaca na svetu.

(FoNet)