Skip to main content

Marko Vidojković na listi PEN-a među 115 najugroženijih pisaca sveta

Kultura 23. мар 2023.
3 min čitanja

Napadi i kampanje traju godinama

Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković. PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas. „Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna”, kaže Vidojković, koji je zbog pretnji morao da ode iz zemlje, piše Cenzolovka.rs.

Marko Vidojković, pisac, kolumnista lista Danas i koautor podkasta „Dobar, loš, zao”, nalazi se na listi 115 najugroženijih pisaca na svetu u 2022. godini, koju je objavio Međunarodni PEN.

„Drago mi je što je Srbija došla, putem ove liste – sticajem okolnosti, preko mene – u fokus međunarodne pažnje. Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna”, kaže Vidojković za Cenzolovku.

Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, od kojih su samo dve završile presudom, podseća Međunarodni PEN, objašnjavajući zašto je na listi najugroženijih pisaca.

„Direktan i iskren, pisac i novinar Vidojković poznat je po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji. Vidojković je prijavljivao da je bio meta kampanja blaćenja vladajuće partije (Srpske napredne stranke, prim.nov.), uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić”, navodi PEN i objašnjava:

„Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje.”

Vidojković za Cenzolovku kaže da je on najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji i na mikronivou.

„Ljudi koji pokušavaju da ukažu na ono što ne valja u njihovim sredinama, takođe se suočavaju sa pretnjama, opasnostima, fizičkim napadima…”, navodi on.

PEN, između ostalog, podseća i da je Vidojković saradnik dnevnog lista Danas, čijoj je celoj redakciji nedavno jezivo prećeno salvom metaka i da će „završiti kao Šarli ebdo”.

Međunarodne organizacije – među kojima i sam PEN – nedavno su, zbog ugrožene bezbednosti, obezbedile Marku Vidojkoviću i njegovoj supruzi relokaciju iz Srbije u inostranstvo.

Vidojković ističe da PEN insistira na stalnom javljanju svih neobičnosti koje on i njegova supruga primete – sumnjivog auta, telefonskog poziva itd.

„A svaki potencijalni odlazak u Srbiju, oni tretiraju kao ’ruski rulet’ i te odlaske ćemo svesti na neophodan minimum.”

„Sve što su međunarodne organizacije uradile da se osećam sigurnije, donelo je takav rezultat. Posle izvesnog perioda prilagođavanja, u situaciji sam da opuštenije pišem kolumne i snimam podkast. Još kada budem počeo da pišem prozu, to će biti znak da sam na putu potpunog oporavka”, kaže Vidojković i dodaje:

„To, međutim, još uvek nije slučaj. Nešto što se rastura tri godine, dan za danom, ne može da se sredi za mesec i po dana. Ali se svakako osećamo daleko bolje.”

Napadi i kampanje traju godinama

Marko Vidojković godinama je izložen pretnjama i napadima od predstavnika vlasti, u prorežimskim medijima, ali i na društvenim mrežama. Takvi napadi obično su organizovani kao kampanje.

I aktuelni gradonačelnik Beograda i potpredsednik SNS-a Aleksandar Šapić više puta je tužio Vidojkovića i Nenada Kulačina, koautora podkasta „Dobar, loš, zao”. Šapić je, između ostalog, javno pretio ovom voditeljskom dvojcu da će „im iščupati srce”, ali je krivična prijava protiv njega – odbačena.

Posle odlaska Vidojkovića u inostranstvo, policija je nedavno bila na vratima stana njegove majke u Beogradu. Iz MUP-a su tada saopštili da je reč o nalogu za „procenu bezbednosti novinara”.

Na pitanje Cenzolovke da li ima garanciju da će do trenutka dok se ne bude osećao bezbedno moći da ostane na van zemlje, Vidojković odgovara:

„PEN i sve druge organizacije čine sve što je u njihovoj moći da ne idem u Srbiju. Svi zajedno radimo na tome da ne bude makar nekih protokolarnih smetnji za ostanak negde drugde. Stoga nema bojazni da ću za mesec ili dva morati da se vratim.”

(Cenzolovka/N1, Foto: N1)