Skip to main content

Marijana Petir: Za Srbiju važno da dobro pripremi poljoprivredu za EU

Info 18. avg 2021.
2 min čitanja

Predsednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijana Petir ocenila je da je pristupni period za članstvo u Evropskoj uniji dobro vreme kada se Srbija može pripremiti i krenuti sa restrukturiranjem vlastite poljoprivrede.

„Sad je vreme da se dobro pripremite, da se ne dogodi da onog trenutka kada pristupite Uniji uđete kao grlom u jagode, da niste restrukturisali poljoprivrednu proizvodnju, da niste omogućili poljoprivrednicima da se mogu nositi sa konkurencijom“, rekla je Petir u intervjuu za portal Agrosmart.

Ova bivša zastupnica u Evropskom parlamentu podsetila je da je Hrvatska u pristupnom periodu mogla puno bolje, jer se pokazalo da pre ulaska u Evropsku uniju njena poljoprivreda nije stekla otpornost, iako se mogla bolje pozicionirati s obzirom na finansijska sredstva koja su bila dostupna i koja su bila uložena.

Rekla je i da je jako važno dobro planirati i programirati, a pre svega dobro pregovarati, jer je u pitanju konkurencija od 12 miliona poljoprivrednika koji su na tržištu EU i oko 500 miliona potrošača.

„Izuzetno je bitno šta i kako ste u okviru IPARD fonda ispregovarali. Važno je pregovarati. Često države koje su u pretpristupnim procesima misle da moraju sve prihvatiti što im se kaže. Pa onda prihvate pravila koja su im ili preteška ili ne daju dodatu vrednost“, rekla je Petir.

Kao primer navela je da je Hrvatska iz IPARD-a mogla kupovati mehanizaciju, ali isključivo novu, dok je Poljska ispregovarala tako da su njeni poljoprivrednici mogli nabavljati i polovnu.

Navela je i da u Austriji na istom gazdinstvu možete imate proizvodnju stoke, klanicu i preradu, dok u Hrvatskoj to nije moguće i dogada se da klanice nekada nisu zainteresovane za otkup od malih proizvođača.

„Jako je lepo kada vi želite da primenite sve standarde ali treba voditi računa o realnosti i stvarnim mogućnostima i o tome da se u okviru pregovora nađu uravnotežena rešenja. Jer, ako stavite prevelike zahteve pred poljoprivrednike, pitanje je da li će uspeti da iskoriste ta finansijska sredstva i hoće li ona biti uložena na najbolji mogući način“, kazala je Petir.

Dodala je da srpsku poljoprivredu u narednom periodu čeka sve ono kroz šta je prošla Hrvatska, ali i dalje prolazi, te je zbog toga najvažnije dobro se pripremiti.

„U stočarstvu je, na primer, kod nas i dalje problematična situacija. Ulaskom u EU usledila je lančana reakcija propadanja porodičnih farmi, preplavila nas je ogromna količina uvoznog mleka ispod cene koštanja, nismo imali dovoljnu zaštitu… Naš proizvođač mora da prođe kroz najstrože kontrole nacionalne laboratorije, dok mleko koje dolazi iz EU slobodno dolazi na hrvatsko tržište i niko ga ne kontroliše“, rekla je ona.

Dodala je da u slučaju sumnje da roba koja se uvozi može ugroziti zdravlje i bezbednost potrošača, države članice imaju pravo da zaustave i kontrolišu takve pošiljke i taj mehanizam bi češće trebalo koristiti.

Dugoročno treba da se reši pitanja švercera i nakupaca koji očigledno još uvek, uprkos strogim okvirima i kontrolama znaju plivati u svim okolnostima. Smatram da je rešenje za nacionalnu poljoprivredu to da se propiše kvalitet proizvoda jer će se na taj način zaštiti domaća proizvodnja i eliminisati ono što nekvalitetno što stiže iz uvoza“, zaključila je Marijana Petir.

(Beta, foto: Natalija Jakovljević)