Skip to main content

Marija Lukić: Ovaj sistem ne veruje ni mrtvoj ženi, a kamoli živoj

Marginalci 27. dec 2021.
3 min čitanja

“Mali broj prijava se podnese, jako mali broj se procesuira a tek neznatan broj dođe do osuđujuće presude za nasilnika i to je ono što demotiviše žene da prijave nasilje”, izjavila je za N1 žrtva seksualnog nasilja Marija Lukić iz Brusa.

Rekla je da je uverena da će to morati da se promeni i dodaje da će se za to boriti. Kao probleme navodi to što institucije ne rade svoj posao kako treba, što ima korumpiranih i u tužilaštvu i u sudovima i među policajcima, a i da pojedinci i društvo ne veruju ženi, što se vidi po komentarima na internetu.

“Ovaj sistem ne veruje ni mrtvoj ženi, a kamoli živoj“, rekla je gošća N1.

Politikološkinja Nina Stojaković podelila je na društvenom mreži Tviter niz objava u kojima je iznela da je njenu sestru zlostavljao, psihički ali i fizički, mladić sa kojim je bila u vezi, reper.

Njena objava izazvala je brojne komentara, ali i na hiljade potresnih ispovesti devojaka koje su se odvažile da pod heštegom #NisamPrijavila ispričaju svoje priče.

Marija Lukić, koja je prošla to iskustvo sa Milutin Jeličićem Jutkom, nekadašnjim predsednikom opštine Brus koji je osuđen na zatvor, izjavila je da je najblaže rečeno bilo mučno čitati te ispovesti.

“Ne radi se samo o tome koliki je broj žena pisao, već što možemo da se zapitamo koliko je onih žena koje uopšte nisu na Tviteru a prolaze isto ili onih koje jesu na toj društvenoj mreži, ali nisu ništa napisale ili su čak pod lažnim imenom pristune, pa opet ne smeju da pišu o nasilju”, navela je ona.

Lukić je naglasila da je ona lično prošla upravo ono čega se žrtve plaše da će se desiti onoga trenutka kada prijave nasilje. Morala sam da izađem u javnost, jer institucije u koje sam se uzdala nisu obavljale posao kako treba.

Dodala je da razume strahove žena, ali i da očekuje i vidi da se stvari menjaju na bolje. „Jeste da ide sporijim tempom i ne dinamikom koju sam ja očekivala, ali menja se na bolje i menja se to da je prosto nemoguće ućutkivati žene“, rekla je Marija Lukić.

“Ljudi koji rade u institucijama koje treba da pomognu tim žrtvama ne rade svoj posao kako treba, zato što smo ih degradirali, ali i zato što nemamo nezavisno tužilaštvo i sudstvo, a ni policiju koja će svoj posao obaviti kako treba”, navela je.

Podsetila je da se na jednom od poslednjih ročišta Milutin Jeličić Jutka nije pojavio, da je policija imala nalog da ga privede na suđenje, a da ga nisu doveli.

„Imamo korumpirane sudije, korumpirane tužioce i korumpirane policajce. Nažalost, nedavno smo imali slučaj gde je žena koja je doživela zlostavljanje na poslu prijavila tužiocu sve i odnela dokaze i da se još nije vratila kući, a taj tužilac je pozvao njene pretpostavljene i ispričao šta je ona rekla. Kažem – ne demotivišem žene, ali prosto moraju da budu pripremljene na to. Moraju da imaju dovoljno informacija i sakupljaju dovoljno dokaza i na kraju krajeva – moraju sistemski stvari da se menjaju“, rekla je Marija Lukić.

Primetila je po reakcijama na društvenim mrežama da smo kao društvo postali solidarniji i da su se žene ohrabrile da pričaju o tome. “Ima divnih ljudi, ali ne mogu da dođu do izražaja od onih koji su glasniji i napadniji”, dodala je.

Tvitovi pod heštegom #NisamPrijavila su sve brojniji, pa čak i muškarci pišu da, uglavnom kao deca i u najranijem periodu adolescencije, nisu smeli to da prijave.

“Kada je žrtva spremna da progovori, tada je taj trenutak, kada je sama spremna i oseti se dovoljno jakom da to iznese, a ne kad kaže društvo ili okolina”, zaključila je Lukićeva.

(N1)