Skip to main content

Maraš: Prodaja NIS-a je pljačka stoleća

Autonomija 26. апр 2008.
2 min čitanja

ldplogo.jpgNarodni poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Slobodan Maraš izjavio je danas da će pojedini političari izvući veliku korist od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom „Gaspromu“, pa zato i „navaljuju“ da sporazum bude ratifikovan u Skupštini Srbije. Maraš je novinarima rekao da će posrednik u uvozu gasa iz Rusije biti firma „Jugorosgas“, iza koje se najverovatnije krije neko od domaćih političara.
On je ocenio da je reč o „pljackci stoleća“, navodeći da će „Jugorosgas“ naplaćivati proviziju od pet odsto za uvoz gasa, što znači da će neko preko te firme zarađivati najmanje 35 do 40 miliona evra godišnje, na ime provizije.
Maraš je podsetio da je Srbija do 5. oktobra 2000. godine uvozila gas preko firme „Progresgastrejding“, vlasnika pokojnog premijera Srbije Mirka Marjanovića, ali je nakon demokratskih promena vlada Zorana Đinđića poništila taj ugovor i gas uvozila direktno od Rusa.
Progresgastrejding je za uvoz gasa naplaćivao proviziju od 0,2 odsto, kazao je Maraš.
Naveo je da je 50 odsto vlasništva u „Jugorosgasu“ imao NIS, a preostalih 50 odsto „Gasprom“, ali je ruska kompanija potom postala vlasnik 80 odsto „Jugorosgasa“.
Maraš je rekao da je pre tri nedelje „Gasprom“ zatražio saglasnost NIS-a da proda svojih 80 odsto u „Jugorosgasu“ trećem licu, ali Rusi nisu naveli o kojem se trećem licu radi.
On je naveo da je u davanju posla „Jugorosgasu“ veliki pritisak izvršio lider G17 plus Mlađan Dinkić i dodao da je tehnički direktor u „Jugorosgasu“ Dragan Marković, koji je i predsednik Odbora za gas Demokratske stranke.
„Moramo da se zapitamo ko je to treće lice koje će otkupiti 80 odsto ‘Gaspromovog’ vlasništva u ‘Jugorosgasu’? Da li je to neko od aktuelnih političara i da li je to razlog što se požuruje sa ratifikacijom sporazuma u Skupštini Srbije“, upitao je Maraš.
On je naveo da je Dragan Marković bio osoba koji je lidera DS-a Borisa Tadića prvi put „odveo“ kod predsednika Rusije Vladimira Putina, kada su se prvi put i pojavili nagoveštaji o srpsko-ruskom naftno-gasnom aranžamnu.
„Radi nečije debele novčane koristi, građani Srbije će plaćati skuplji gas. Umesto da uvozimo gas direktno od Rusa, neko će zarađivati enormne novce na ime provizije“, kazao je Maraš.
On je ocenio da će naftno-gasni sporazum sa Rusima dodatno udaljiti Srbiju od Evrope. Kako je objasnio, Srbija je u vreme dok je ministar energetike bio Radomir Naumov potpisala i „Nabuko“ sporazum sa Evropskom Unijom, koji je podrazumevao da gas iz Irana, kojim se snabdeva Evropa, prođe i kroz Srbiju.
Maraš je kazao da, ukoliko bude ratifikovan naftno-gasni sporazum sa Rusima, automatski prestaje da važi „Nabuko“ sporazum, čime se Srbija dodatno udaljava od Evrope.
„Svaki državnik iz EU, a najvise nemačka kancelarka Angela Merkel, na svakom sastanku sa ruskim zvaničnicima oštro ih kritikuje što su prekinuli ‘Nabuko’ gasovod i što Srbiju na taj način udaljavaju od Evrope“, naveo je Maraš.

(Beta)