Skip to main content

Manjine navijaju za koaliciju sa DS

Autonomija 17. апр 2008.
3 min čitanja

blic_logo.jpgStranke nacionalnih manjina koje su najavile svoje učešće na parlamentarnim izborima mogle bi, po procenama iz CeSID-a, da osvoje deset mandata. Po očekivanjima stranaka, mandata bi moglo biti i dvadeset. S obzirom na tesne rezultate rejtinga stranaka (po poslednjim istraživanjima „Stratedžik marketinga“ DS i radikali su izjednačeni), mandati koje osvoje manjine mogli bi biti presudni za pobedu političke opcije koja je za brzo uključivanje Srbije u Evropu.
Pozicije stranaka nacionalnih manjina najbliže su koaliciji stranaka okupljenih oko DS. To pre svega zato što samo ulazak u EU, odnosno nastavak procesa evropskih integracija garantuje manjinama primenu standarda i adekvatan stepen zaštite njihovih prava.
– Prvenstveni interes stranaka manjina je zaštita njihovih nacionalnih interesa i podršku će davati onim strankama koje će im ponuditi najbolje uslove. Ipak, siguran sam da će prvo pogledati i razmotriti ponudu stranaka okupljenih u koaliciji „Za evropsku Srbiju“ – kaže za „Blic“ Marko Blagojević iz CeSID-a.
Njegova je procena, na osnovu rezultata sa prošlih parlamentarnih i nedavnih predsedničkih izbora, da Mađari ne mogu osvojiti više od šest mandata, s obzirom na to da je Ištvan Pastor osvojio oko 90.000 glasova kao predsednički kandidat. Takođe lista Albanaca iz Preševske doline, kao ni dve stranke Roma, po Blagojeviću, ne mogu da računaju na više nego što su do sada imali, a to je po jedan mandat, dok bi Bošnjaci iz Sandžaka mogli da osvoje dva mandata.
– Sasvim je moguće da se dogodi da poslanici manjinskih stranaka presudno utiču na mogućnost stvaranja koalicije – kaže Blagojević.
Predstavnici manjinskih stranaka imaju donekle ambicioznija očekivanja. Samo Mađari kažu da očekuju da osvoje deset mandata. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara uspeo je da Mađare pred ove izbore okupi pod jednu kapu i tako im povećao izglede na bolji izborni rezultat.
– Spremni smo da sarađujemo i uđemo u vladu sa strankama za koje procenimo da se iskreno zalažu za povećanje autonomije Vojvodine, obnovu privrede, brz ulazak u EU, jer sigurno da to nećemo prihvatiti samo zarad funkcija i fotelja – kaže Balint Pastor, funkcioner SVM.
Nastavak evropskih integracija glavni je uslov za podršku koji postavljaju Bošnjaci, Albanci i Romi. Esad Džudžević, funkcioner Ugljaninove SDA, koja je formirala bošnjačku listu „Za evropski Sandžak“, kaže za „Blic“ da na izborima očekuju da osvoje tri mandata (imali su dva), zahvaljujući postignutom bošnjačkom jedinstvu i podršci Bošnjaka iz Beograda i Vojvodine. Džudžević tvrdi da će njihovu podršku imati stranke koje su jasno opredeljene za evropski sistem vrednosti. Na predsedničkim izborima Boris Tadić je, zahvaljujući podršci Bošnjaka, u Sandžaku dobio 90.000 glasova.
– Vlada koja ponovo bude zavisila od SPS i DSS neće imati našu podršku, jer će to značiti da smo odustali od evropskog puta – kaže za „Blic“ Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje iz Preševa.
On očekuje da njihova stranka osvoji jedan mandat. Da mnoge stranke Preševske doline ne bojkotuju izbore, Albanci bi, kaže Halimi, uspeli da osvoje i dva mandata.
Unija Roma Srbije očekuje da će na narednim parlamentarnim izborima osvojiti između tri i pet mandata, kaže za „Blic“ predsednik ove stranke Rajko Đurić.
– Najbliži smo DS-u, a najudaljeniji od SRS, jer je protiv ulaska Srbije u Evropu, a zahvaljujući njihovoj inicijativi, Ustavni sud Srbije je manjine u ovoj zemlji doveo u izuzetno nepravedan položaj – priča Đurić.
Predsednik Romske partije Srđan Šajn kaže da očekuje dva mandata. Oni su otvoreni za razgovore sa svim partijama koje budu ponudile konkretan program za bolji život Roma, koji su nekoliko puta ugroženiji od ostalih.
– Otvoreni smo za razgovore sa svima jer smatramo da mnoge stranke kreću da se transformišu iznutra. Zato smatramo da više ne bi trebalo da postoje podele stranaka na blokove – navodi Šajn.

(Blic)