Skip to main content

Do sada potvrđeno sedam lista za pokrajinske izbore

Info 16. апр 2008.
3 min čitanja

Izvršno veće VojvodinePokrajinska izborna komisija proglasila je do sada sedam izbornih lista za izbor poslanika u Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom sistemu. Građani Vojvodine će 11. maja, osim narodnih poslanika i lokalnih odbornika, birati i 60 od ukupno 120 pokrajinskih poslanika.
Birači u Vojvodini će preostalih 60 pokrajinskih poslanika birati po direktnom, dvokružnom, sistemu s većinskih izbornih lista. Za razliku od takvih, većinskih lista, na kojima će biti navedeno konkretno ime i prezime kandidata, pokrajinski kandidati s proporcionalnih lista će za birače ostati uglavnom u senci političkih stranaka i koalicija, zbog čega “Dnevnik” objavljuje neke od njih.
Poslednja proglašena, sedma u nizu, je izborna lista “Magyar Koalíció – Pásztor István – Mađarska koalicija – Ištvan Pastor”. Prvi na toj listi je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i pokrajinski sekretar Ištvan Pastor, dok je drugo i treće mesto rezervisano za lidere koalicionih saveznika Andraša Agoštona i Šandora Pala. Na listi su poslanici i funkcioneri SVM-a Marta Takač, Oto Buš, Zoltan Sombati i Zoltan Bunjik, kao i pokrajinski sekretar Zoltan Jegeš. Na listi nisu potpredsednici Izvršnog veća Tamaš Korhec i Skupštine Vojvodine Šandor Egereši iz te stranke, jer se očekuje da će oni biti većinski kandidati, kao i na prošlim izborima.
Birači će pod rednim brojem 1 na glasačkom listiću videti listu “Demokratska stranka – G17 plus – Boris Tadić” i ime njenog nosioca – Bojana Pajtića, potpredsednika DS-a i aktuelnog predsednika vojvođanske vlade. On je ujedno i prvi na toj listi, a iza njega slede stranački funkcioneri pokrajinskog DS-a koji su i u prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine bili poslanici: Dragoslav Petrović, (pokrajinski sekretar i šef poslaničkog kluba DS-a u Skupštini Vojvodine), Đenđi Seleši iz Subotice (vodi Forum žena DS-a) i Miloš Gagić (prvi operativac demokrata u Vojvodini, poznat i kao vođa nekadašnjeg “Otpora”). Predstavnici G17 plus na zajedničkoj listi zastupljeni su na svakom petom mestu, pa je tako peti na listi Branimir Mitrović iz Sombora, na desetom mestu – predsednica Pokrajinskog odbora G17 plus i ministarka poljoprivrede u prethodnoj Vladi Srbije Ivana Dulić-Marković iz Subotice… Taj princip zastupljen je gotovo do kraja liste, uz jedan izuzetak u korist G17, tako da ta stranka ima ukupno 13 svojih predstavnika. DS je od preostalih 47 kandidatura jednu izdvojio za SPO, a dve za Demokratski savez Hrvata Vojvodine. SPO predstavlja predsednik Političkog saveta te stranke u Vojvodini Milan Đukić, advokat, nekadašnji potpredsednik Skupštine grada Novog Sada i savetnik Nenada Čanka iz perioda njegovog predsedavanja pokrajinskim parlamentom. DSHV zastupaju Dujo Runje iz Subotice, koji je i u aktuelnom skupštinskom sazivu bio u klubu DS-a, te Dragan Jurakić iz Vrbasa, urednik RTV.
Druga izborna lista “Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak” okupila je kandidate Lige socijaldemokrata Vojvodine: prvi na listi je zamenik predsednika stranke i aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, iz koga slede ligaši Branislav Bogaroški, pokrajinska poslanica Maja Sedlarević, raniji novosadski odbornik Dragoslav Gavrančić, poslanica Nada Bregun, sekretar stranke Duško Radaković… Lider LSV-a Čanak, republički poslanik koji je i kandidat za budućeg narodnog poslanika, te neformalni kandidat Lige i SPO-a za gradonačelnika Novog Sada, nalazi se na pokrajinskoj listi tek na 47. mestu. Na listu su uvršćeni i nekadašnji funkcioneri Liberalno-demokratske partije koji su posle previranja u toj stranci izašli iz nje – Aleksandar Jakovljević i Ratko Filipović, kao i predstavnici manjih vojvođanskih stranaka i Konfederacije sindikata.
Prvi na listi “Srpska radikalna stranka – Tomislav Nikolić” je stranački potpredsednik Milorad Mirčić, koji je do sada radikale predvodio u skupštinama Vojvodine i Novog Sada. Radikali su kandidovali i druge aktuelne pokrajinske poslanike, poput Milijana Popovića, profesora iz NovogSada, Tanje Jovanović, radnice iz Neradina, Suzane Brkić iz Kule, Lazara Marjanskog iz Melenaca… Na listi, koja će imati redni broj 4, su i funkcioneri javnog života Novog Sada, Snežana Mušicki i Smiljana Kočić.
Listu broj 5 “Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera” predvodi potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović, bivši pokrajinski i narodni poslanik. Odmah do njega je predstavnik PUPS-a Jovan Poguberović, a zatim potpredsednica Skupštine Vojvodine iz redova SPS-a Branislava Belić. Slede profesor Slavko Gordić, poslanik iz Subotice Nenad Vunjak…
Šesta izborna lista je “Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Vojislav Koštunica”. Prvi na njoj je Zoran Lončar, predsednik Pokrajinskog odbora DSS-a i ministar prosvete. Drugi je funkcioner NS-a Branko Jocić, inače doskorašnji direktor JP “Putevi Srbije”, a treći potpredsednik DSS-a i ministar trgovine Predrag Bubalo. Inače, Koalicija DSS–NS-a je mandate raspodelila u srazmeri 80 prema 20 odsto, tako da je na listi 48 kandidata DSS-a, a 12 NS-a. Slede omladinka DSS-a Jelena Milinić, narodni poslanik i potpredsednik DSS-a Borko Ilić iz Novog Sada, Nenad Lemajić iz Sremske Mitrovice, savetnik premijera Branislav Ristivojević, koji slovi i za kandidata DSS-a za gradonačelnika Novog Sada… Na listi je i Novosađanka Donka Stančić, poslanica DSS-a u aktuelnom sazivu Skupštine Vojvodine.

(Dnevnik)