Skip to main content

Mandić: Političari ne bi trebalo da nas ubeđuju ni u šta što se tiče epidemioloških mera

Građani 25. мар 2021.
< 1 min čitanja

Pravnica iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Sofija Mandić izjavila je da „političari ne bi trebalo da nas ubeđuju ni u šta što se tiče epidemiloških mera“, napominjući i da „stručno telo koje bi trebalo da predlaže i obrazlaže epidemiloške mere ne postoji“.

„Mi smo prepušteni hirovima političara. Zakoni ovde nisu problem, već njihova zloupotreba. Nikako nam nije potrebno još izmena zakona – već njihova dosledna primena. Potreban nam je i Ustavni sud koji pomno prati ustavnost i zakonitost akata koji su u primeni. Nažalost, on već duže ne radi svoj osnovni posao“, rekla je Mandić za novi broj nedeljnika NIN.

Ona je navela da je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti upravljanje epidemijom poverio Republičkoj komisiji za zaštitu stanovništva, zajedno sa ministrom zdravlja, koji postupa na predlog ili uz saglasnost komisije.

„Dakle komisija kao medicinsko telo upravlja epidemijom. Ova komisija nikad nije formirana ili, ako jeste, Vlada ju je otela i zamenila kaskaderom, Kriznim štabom. Zašto je to urađeno? Verovatno kako bi se zaobišle zakonske procedure predlaganja epidemiloških mera a pre svega predlozi za njihovo usvajanje koji bi morali biti obrazloženi“, rekla je Mandić.

Prema njenim rečima, „posledično, danas se zemljom u celosti upravlja dekretima, odnosno uredbama Vlade“.

„Svaka ‘mera’ koju ‘donese’ Krizni štab u pravni život ulazi uredbom Vlade koja se menja i više puta nedeljno. To je ono što je problem i na šta smo ćutke pristali. Efekti takvog postupanja će ostati i nakon što se epidemija okonča“, ukazala je Mandić.

(Beta, Foto: MC)