Skip to main content

Maleš (LSV): Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima

Info 14. јун 2024.
2 min čitanja

"Od onih koji se na sve načine i po svaku cenu otimaju da budu na funkcijama na kojima jesu, tražimo ne samo da osude, nego da dokažu celokupnom društvu da, makar elementarno, razumeju značaj prosvetnih radnika"

Liga socijalemokrata Vojvodine – Vojvođani zatražila je danas konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima, osuđujući pri tom dva poslednja napada koja su se dogodila u školama.

U saopštenju koje potpisuje potpredsednica LSV – Vojvođani Aleksandra Marković Maleš, upozorava se da ovoga puta nije bilo u pitanju napad učenika, nego napad roditelja, koji na taj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.

„Od onih koji se na sve načine i po svaku cenu otimaju da budu na funkcijama na kojima jesu, tražimo ne samo da osude, nego da dokažu celokupnom društvu da, makar elementarno, razumeju značaj prosvetnih radnika, ljudi koji obrazuju i usmeravaju našu decu, buduće ljude koji će voditi ovo društvo“, dodaje Marković Maleš.

Takođe, od člana beogradskog privremenog organa zaduženog za obrazovanje, od predsedavajućeg tog organa i bivšeg gradonačelnika Beograda, kao i ministarke prosvete zatražila je da odmah, zajedno, posete napadnute prosvetne radnice, javno ih podrže i u njihovom prisustvu javno osude napadače, bahatu majku zvanu „znaš li ti ko sam ja“ i drugu zvanu „kosu ću ti počupati dok te moj hrabri muž šutira“.

„Da pokažu svima da rečenicu ‘znaš li ti ko sam ja’ može, eventualno, da izgovori profesor ili nastavnik kada ga napadaju roditelji ili učenici“, dodaje ona.

Od nadležnih organa, policije i tužilaštva, traži da hitno preduzmu sve mere iz opisa svog posla, procesuiraju nasilnike i, u cilju prevencije i daljeg sprečavanja ovakvih događaja, sve to urade uz redovno obaveštavanje javnosti o toku i rezultatima procesa.

U suprotnom, dodaje, nasilje prema prosvetnim radnicima i uopšteno rastuće nasilje u društvu nastaviće da raste do neslućenih granica.

„Zato što vlast, u tom slučaju, nastavlja da šalje poruke da je nasilje u redu, da je targetiranje legitimno, da je bahatost dobrodošla, da su kriminalci i prostitutke u rijaliti programima poželjni, da su preteće poruke ministara i drugih državnih funkcionera deo naše budućnosti“, ističe Marković Maleš.

(Autonomija)