Skip to main content

Malagurski negira genocid, izjednačava žrtve i zločince…

Građani 11. окт 2022.
2 min čitanja

Međunarodni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma „Republika Srpska: Borba za slobodu” kanadskog autora Borisa Malagurskog.

Cilj peticije je upozoriti političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak sveta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom istorijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Autor filma tako javno negira genocid ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, saopšteno je iz IGK-a.

Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007,, podsećaju, Međunarodni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija entiteta Republika Srpska osmislile i izvršile genocid u Srebrenici otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog pravnog osporavanja entiteta.

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojili rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

Ako se film „Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenat, navode.

„Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku istoriju 1992 -1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina „Borbom za slobodu”, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina posle Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma“.

Putem ove peticije, a u ime žrtve agresije i genocida, kao glas 100.000 ubijenih tokom agresije i genocida, kao glas preko 50.000 logoraša, preko 25.000 silovanih žena, preko 15.000 ubijene dece i preko 2000 masovnih, tercijalnih, sekundarnih i drugih grobnica, kao glas preko 50.000 ranjenih i invalidnih osoba tražimo potpunu zabranu promocija navedenog filma.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svetu.

(Danas)