Skip to main content

Makoli: Albanci i Srbi da nauče decu međusobnom poštovanju

Izdvajamo 22. jun 2017.
2 min čitanja

Bivši bokserski reprezentativac Jugoslavije Fatmir Makoli izjavio je da su se sportisti iz bivše Jugoslavije međusobno veoma uvažavali i voleli, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ocenio da to treba da bude primer i današnjim mladim generacijama.

Makoli je na tribini u Vranju rekao da roditelji treba da pričaju svojoj deci o tim primerima, jer je to način da se otkloni mržnja.

“Roditelji treba da nauče svoju decu da otklone mržnju iz svojih sredina, da mi Albanci i Srbi naučimo našu decu na međusobno poštovanje, bez obzira na nacionalne razlike”, kazao je Makoli.

Pre tribine promovisan je dokumentarni film “Indirekt”, koji govori o saradnji bivših bokserskih i fudbalskih reprezentativaca iz Srbije i sa Kosovam, u prošlosti a i danas.

TribinaVranje2“Ovakve emocije koje sad osećam vraćaju me nekih 30 godina unazad. Bili smo drugari i prijatelji, bili smo kao braća uprkos tome što smo vodili žestoke borbe. Uvek smo davali podršku jedni drugima. To prijateljstvo najviše i najduže traje među bokserima jer su najplemenitiji ljudi. To nije samo uvažavanje, to je zaista tako. Mi smo se od srca voleli”, rekao je Makoli nakon filma.

On je dodao da je tadašnja Prva bokserska liga Jugoslavije bila vrhunska, a Bokserski klub Priština je tada bio najuspešniji klub u Evropi, „kao što je Barselona danas u fudbalu“.

Koautor filma Tauljant Osmani rekao je da je uveren da većina mladih u Srbiji i na Kosovu ne deli nacionalistička shvatanja onih koji izazivaju incidente

„Mi mladi možemo drugačije i bolje“, rekao je Osmani koji je novinar BIRN-a Kosovo.

Autor filma, novinar iz Novog Sada Darko Šper rekao je da rat ne samo da nije pokvario međusobne odnose između sportista, već ih je ojačao.

Dokumentarni film „Indirekt“ deo je projekta „Stvarni ljudi – stvarna rešenja“, koji realizuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosova i Forum ZfD.

(Autonomija)