Skip to main content

Makedonsko Sobranje usvojilo francuski prijedlog za EU

Jugoslavija 16. jul 2022.
3 min čitanja

Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je u subotu francuski prijedlog koji bi omogućio ukidanje bugarske blokade i početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Nakon dva i po dana rasprave prijedlog je usvojen sa 68 glasova “za”, bez primjedbi i bez uzdržanih, uz aplauz vladajuće većine.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE koji su bili protiv francuskog prijedloga napustili su Skupštinu prije glasanja i nakon rasprave koja je u napetoj atmosferi trajala skoro tri dana.

Opozicija je dizala buku tokom govora poslanika vladajuće većine, a bilo je i verbalnih sukoba i međusobnih optužbi poslanika iz vlasti i opozicije.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Ljevica tražili su odbacivanje ovog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucjene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uvjeravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.

I premijer Dimitar Kovačevski je sa skupštinske govornice prvog dana rasprave najavio da je predloženim prijedlogom makedonski jezik jasno preciziran kao jedini, priznat i prihvaćen jezik za EU.

“Konačno smo, nakon 17 godina čekanja i mnogih najava, a nakon njih mnogo razočaranja, dobili zvaničan početak pregovora sastankom cijele Vlade sa Evropskom komisijom”, rekao je premijer.

To je, poručio je Kovačevski poslanicima, “jedina istina u ovoj buri manipulacija, spekulacija, lažnih vijesti i namjernog i nenamjernog oštećenja i stvaranja krize i destabilizacije države”.

“Na takav prijedlog, koji u potpunosti odražava naše nacionalne interese i crvene linije, ja, Vlada i predsjednik države rekli smo DA”, naglasio je u obraćanju poslanicima

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja se prije skupštinske rasprave obratila poslanicima, u petak je na Tviteru napisala: “Nema sumnje da je makedonski vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo”.

Uz poruku Von der Leyen je retvitovala i dio svog obraćanja u parlamentu u kojem je poručila: “Budućnost vaše zemlje je u Evropskoj uniji, a Evropa nije potpuna bez Sjeverne Makedonije. Želimo vas u EU!”

Potpredsednik vlade za evropska pitanja Bojan Maričić istakao je u intervjuu beogradskom “Blicu” da francuski prijedlog zadovoljava sve makedonske primjedbe.

“Izmijenjenim, dotjeranim, dopunjenim francuskim prijedlogom dobili smo ono za što se godinama borimo – čistu formulaciju na makedonskom jeziku, bez ikakvih fusnota, zvjezdica i objašnjenja, što je za nas bilo najvažnije u očuvanju naših nacionalnih interesa”, rekao je Maričić.

“Uspjeli smo”, istakao je Maričić, “da zaštitimo makedonski jezik, kao što smo i obećali”.

“Građani nemaju šta da brinu, makedonski jezik ovim prijedlogom postaje jedan od budućih službenih jezika Evropske unije. Zaštitom makedonskog jezika najdirektnije osiguravamo zaštitu identiteta makedonskog naroda”, poručio je Maričić.

Brisel pozdravio glasanje u Sobranju i za utorak najavio prvu međuvladinu konferenciju sa Skopljem

Visoki funkcioneri EU Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i Oliver Varheji pozdravili su danas glasanje u parlamentu Severne Makedoniji za prihvatanje francuskog predloga za početak pristupnih pregovora i ocenili da se time učvršćuje evropski put zemlje.

Predsednik Evropskog savata Šarl Mišel je na Tviteru napisao da današnje glasanje u Sobranju Severne Makedonije otvara put za održavanje prve Međuvladine konferencije sledeće nedelje.

“Ovo je suštinski korak za tu zemlju i za EU. Naša budućnost je zajednička i čekamo vas raširenih ruku”, istkakao je Šarl Mišel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je česitala Severnoj Makedoniji na glasanju koje “omogućava uslove za brzo otvaranje pristupnih pregovora”. “Ovo je bila istorijska prilika i vi ste je iskoristili”, napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Komesar EU za proširenje Oliver Varheji je pozdravio glasanje u Sobranju i najavio da da se već u utorak očekuje određivanje prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom.

“Pozdravljam glasanje nakon višednevne rasprave u parlamentu, koje vladi daje jasan mandat da započne prvu međuvladinu konferenciju na osnovu francuskog predloga. Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora u utorak kada ćemo se sastati u Briselu na prvoj međuvladinoj konferenciji”, napisao je Varheji na Tviteru, a preneo makedonski portal “360. stepeni”.

(RSE, Beta, foto: Beta-AP)