Skip to main content

Makedonija i Grčka potpisale sporazum o imenu

Jugoslavija 17. јун 2018.
3 min čitanja

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas (Kotzias) potpisali su dogovor o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija.

Potpis na sporazum stavio je i posrednik Ujedinjenih nacija (UN) u sporu oko imena Metju Nimic (Matthew), koji ga je ocenio „poštenim, iskrenim i primenjivim“.

Premijeri dve zemlje, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, istakli su važnost ovog dogovora za budućnost obe zemlje i stabilnost čitavog regiona.

„Ponosni smo na ovaj sporazum. Ponosni smo jer smo ujedinjeni oko rešenja spora i odabrali smo rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog sporazuma za rešavanje pitanja imena i strateškog partnerstva između naše dve zemlje pomerili smo planine. Kad su mnogi sumnjali, potvrdili smo da je to moguće“, rekao je premijer Zaev.

„Započeli smo pisanje nove pesme ovde u Prespi. Naš je cilj da se ova pesma radosti peva našim jezikom i vašim jezikom, u našoj zemlji i u vašoj zemlji, od našeg naroda i vašeg naroda. Pesma koja će proslaviti mir“, rekao je grčki premijer Cipras.

Cipras je sporazum nazvao patriotskim, a pozvao je građane obe države da ga prihvate bez predrasuda.

Sporazum je potpisan uz snažne mere obezbeđenja, u pograničnom području Prespa, na grčkoj strani Prespanskog jezera, a svečanosti su prisustvovali i evropski komesari Federika Mogerini (Federica Mogherini) i Johannes Han (Hahn) i Rozmari Di Karlo (Rosemary DiCarlo), zamenica generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša (Guterres).

Nakon potpisivanja sporazuma, delegacije dve zemlje su se čamcima prevezle na makedonsku stranu jezera, gde imaju sastanak i zajednički ručak.

Mogerini: Dogovor Makedonije i Grčke važan za celu Evropu i primer za region

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocenila je da je potpisvanje dogovora Atine i Skoplja o rešavanju spora oko imena Makedonije istorijski i važan za celu Evropu. „Ovo je istorijski dan za dve zemlje, ali i za Evropsku uniju i Balkan. Nadam se da će biti inspiracija za sve u regionu da preduzmu hrabre korake ka rešavanju sukoba diplomatijom i kroz dijalog“, rekla je Mogerinijeva u selu Oteševo, na makedonskoj obali Prespanskog jezera.

Kako je istakla, postizanje dogovora je primer za diplomatiju u celom svetu.

Federika Mogerini je ukazala da su mnogi bili skeptični da će sporazum biti postignut i istakla da su premijeri i ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke bili istrajni u nastojanjima da do njega dođe.

„Dve strane su nas učinile ponosnim, nas Evropejce… Učinili su Evropu jačom i mirnijom“, rekla je šefica evropske diplomatije, prenose makedosnki mediji.

Policija zaustavila demonstrante na grčkoj strani Prespe

Tokom ceremonije potpisivanja sporazuma, pristalice grčke opozicije su protestovale u grčkom delu Prespe.

Kako je prenela agencija MIA, policija je suzavcem rasterala demonstrante kada su pokušali da uđu u bezbednosnu zonu i stignu do tog sela na grčkoj obali Prespanskog jezera.

Grčki mediji prenose da su tokom potpisivanja sporazuma u crkvama u selu Psarades i u čitavom regionu Florine, po naređenju tamošnjeg mitropolita Grčke pravoslane crkve Teoklitosa, zvonila žalobna zvona, kao u vreme sahrane.

VMRO DPMNE: ne prihvatamo sporazum s Grčkom

I najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala je protestni marš protiv potpisivanja sporazuma s Grčkom o rešavanju spora oko imena zemlje. Demonstrante je u Bitolju, glavnom ulicom tog grada koji se nalazi na jugozapadu zemlje u blizini granice s Grčkom, predvodio lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski u pratnji poslanika.

Mickoski je potpisivanje dogovora uporedio sa snažnim uraganom koji je, kako je rekao, zahvatio Makedoniju.

Prema njegovim rečima, dogovor koji su na Prespanskom jezeru potpisale vlade Makedonije i Grčke „potpuno suprotan makedonskim državnim i nacionalnim interesima“ i sramna kapitulacija makedonske države.

Lider opozicije je, kako prenose makedonski mediji, više puta ponovio da opoziciona koalicija oko VMRO DPMNE neće podržati promenu Ustava radi promene ustavnog imena.

Zakon o ratifikaciji u ponedeljak pred vladom

Planirano je da se Zakon o ratifikaciji dogovora nađe na sednici makedonske Vlade u ponedeljak, 18. juna, a potom će ići u skupštinsku proceduru.

Pre ratifikacije u Sobranju, dogovor mora da dobije saglasnost parlamentarne Komisije za spoljnu politiku, kojom predsedava Antonio Milošoski iz opozicionog VMRO-DPMNE, a koji ne podržava ovaj sporazum.

Cipras je u utorak postigao dogovor s Zaevom da Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka s druge strane prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i početak njenih pregovora o pristupanju EU.

Potpisivanje dogovora inače dolazi nekoliko sati pošto je grčki parlament odbacio predlog opozicije o glasanju nepoverenja Tsiprasovoj vladi kako bi sporazum s Makedonijom bio blokiran.

„Od prisutnih 280 poslanika, 153 je glasalo protiv predloga“, izjavio je portparol parlamenta Jorgos Varemenos, nekoliko sati pre potpisivanje dogovora s Makedonijom.

Predlog je podneo lider grčke opozicione desnice Nove demokratije Kirijakos Micotakis koji je kritikovao dogovor s makedonskim vlastima.

Tokom zasedanja ispred grčkog parlamenta, u Atini su u subotu održani protesti.

(Zoran Kuka, Slobodna Evropa / Foto: Reuters)