Skip to main content

Majke Srebrenice traže da se ponovo procesuiraju oni koji negiraju genocid

Jugoslavija 24. feb 2023.
2 min čitanja

"Ukoliko tužioci nisu edukovani u ovoj oblasti, postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta tužilačkih odluka o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida"

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ zatražili su danas od glavnog tužioca BiH da ponovo stavi u proceduru svih 30 odbačenih krivičnih prijava negiranja genocida u Srebrenici.

Udruženja su pored glavnog tužioc BiH Milanka Kajganića pozvala i sve ostale domaće i međunarodne institucije da reaguju.

„Pozvaćemo sve one koji su podneli odbačene prijave da ih podnesu nadležnim organima Federacije BiH i da u zakonskoj proceduri ospore sve odluke Tužilaštva BiH“, navela su ova udruženja.

Dva udruženja saopštila su da su „s nevericom“ pročitali komentar glavog tužioca da je svih 30 prijava za negiranje genocida tužilaštvo odbacilo zbog „nedostatka sudske prakse i needukovanja tužilaca“ za ovakve predmete, i da je na taj način formalno i suštinski stavljen van snage tzv. Inckov zakon.

„Ukoliko tužioci nisu edukovani u ovoj oblasti, odnosno ne znaju međunarodno pravo i sudsku praksu, u oblasti negiranja genocida, holokausta i drugih zločina protiv čovečnosti utvrđenim sudskim presudama, postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta tužilačkih odluka o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida“, naveli su iz ovih udruženja.

Dodali su da je Tužilaštvo BiH, pre odbacivanja tih presuda trebalo da zatraži pomoć međunarodne zajednice, koja je sprovela i sprovodi reformu pravosuđa u BiH.

„Ne želimo da verujemo da je vaše javno obraćanje o odbacivanju 30 prijava tempirano u vremenu kada je (predsednik RS) Milorad Dodik jasno i glasno negirao presude Haškog tribunala u u vezi sa opsadom Sarajeva i o počinjenom genocidu u Srebrenici“, naveli su iz dva udruženja povodom jučerašnje izjave glavnog gtužioca BiH Milanka Kajganića.

Iz ovih udruženja su istakli da „ne žele da veruju da se javnim objavljivanjem odbacivanja 30 prijava želelo uticati na sve buduće podnosioce prijava da se obeshrabe i da odustanu od podnošenja prijava“, navodeći da između zločinaca i negatora zločina nema razlike.

Glavni tužilac Milanko Kajganić juče je potvrdio da je Tužilaštvo BiH odbacilo svih 30 prijava koje su bile podnete zbog neigranja genocida i to zbog „nedostatka sudske prakse“, kao i činjenice da je to pitanje usko vezano sa slobodom govora.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u julu 2021. godine nametnuo je Zakon o zabrani negiranja genocida.

(Beta, Foto: Dinko Gruhonjić)