Skip to main content

Maja Sever izabrana za predsednicu Evropske federacije novinara

Građani 14. јун 2022.
2 min čitanja

Predsednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever izabrana je za predsednicu Evropske federacije novinara (EFJ), saopštilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Na izbornoj skupštini organizacije koja se održava 13. i 14. juna 2022 u Izmiru, za Sever je glasalo 137 od ukupno 144 delegata. Drugi kandidat za predsednika Mariusz Pilis iz Poljske dobio je sedam glasova.

Skupština EFJ izabrala je Mustafu Kulelia iz Sindikata novinara Turske za novog potpredsednika.

„Ovaj izbor je velika čast i prilika da nastavimo borbu za jako, nezavisno profesionalno novinarstvo“, rekla je Sever, koja je prva žena na čelu EFJ, preneo je HND.

Ona je upozorila da „živimo u svetu u kojem novinare ubijaju, pritvaraju i tuže“.

„Žene rade za manje plate, još ne mogu da probiju stakleni strop, gde su novinari izloženi napadima i uvredama, u svetu u kojem mnogim novinarima nisu zaštićena radnička ni socijalna prava, gde kolektivni ugovori slabe ili ne postoje, gde su frilenseri bez prava, a opstanak javnih medija ugrožen“, istakla je Sever.

Ona je rekla da će prioriteti njenog predsedničkog mandata biti sigurnost novinara, unapređenje radničkih i profesionalnih prava, poboljšanje položaja slobodnih novinara i borba protiv SLAPP tužbi.

Sever je ukazala na važnost borbe novinarskih udruženja i sindikata za bolje strateške i zakonodavne okvire na nacionalnom i evropskom nivou.

„Ulazimo u kritično razdoblje, u kojem bi Evropska unija mogla prvi put da usvoji pravni okvir za podršku medijskoj slobodi i pluralizmu, ali bitka je pred nama i moramo udružiti svoje snage da bismo dobili snažan evropski zakon o slobodi medija, dok se borimo za zaštitu autorskih prava i jačanje zakonskog okvira za zaštitu kvalitetnog novinarstva“, kazala je Sever predstavljajući program pred skupštinom EFJ-a.

Predsednik HND Hrvoje Zovko čestitao je Sever na izboru i ocenio da je velika stvar, ne samo za nju lično, nego i za celu novinarsku scenu u Hrvatskoj, ali i za susedne zemlje.

Maja Sever počela je da radi 1990. na Hrvatskoj radioteleviziji kao novinarka i ratna reporterka. Učestvovala je u velikim projektima javne televizije, bila je voditeljka i urednica emisije Hrvatska uživo i članica Programskog veća HRT.

Na čelo Sindikata novinara Hrvatske dolazi 2019, a aktivna članica HND je od 1995. U toj strukovnoj organizaciji je 2019. bila potpredsednica. Iste godine izabrana je za potpredsednicu Stručne grupe za radna prava (LAREG) Evropske federacije novinara.

Dobitnica je HND-ove nagrade Novinarka godine 2018.

Godinama se bavi humanitarnim radom, zbog čega je dobila nagradu Ponos Hrvatske. Dobitnica je i nagrada Fierce woman, za doprinos rodnoj i društvenoj ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Evropska federacija novinara je najveća novinarska organizacija u Evropi, koja predstavlja više od 320.000 novinara u 72 novinarske organizacije iz 45 zemalja.

Osnovana je 1994. kao deo Međunarodne federacije novinara (IFJ) da bi zastupala interese novinarskih udruženja, sindikata i članova njihovih udruženja u Evropi.

(Beta)