Skip to main content

Maja Gojković na čelu nove Pokrajinske vlade, rasprava bez opozicije

Vojvodina 08. мај 2024.
4 min čitanja

"Pokrajinska vlada, kao i prethodna, ima 14 članova, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović"

Poslanici Skupštine AP Vojvodine izglasali su danas novi saziv Pokrajinske vlade, koju će predvoditi prva žena na toj fukciji Maja Gojković. Za novu Pokrajinsku vladu glasalo je 73 poslanika vladajuće većine, od ukupno 120 koliko ih ima u Skupštini AP Vojvodine.

Nakon izbora, Maja Gojković se zahvalila poslanicima, ocenivši da je poverenje koje je dobila „velika obaveza i velika odgovornost“.

Svaka kritika ili uvreda na moj račun, dodala je, postaje samo „čestica u istoriji ovog skupštinskog zdanja“ koja će vrlo brzo biti zaboravljena.

Polovina Mirovićevih kadrova

Pokrajinska vlada, kao i prethodna, ima 14 članova, među kojima je gotovo polovina iz prethodnog saziva kada je na njenom čelu bio Igor Mirović.

Pokrajinska vlada ima troje potpredsednika: Sandru Božić, Vladimira Galića i Milana Popova, s tim što Božić nema dodatni resor.

Vladimir Galić ostaje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a Milan Popov biće novi pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Robert Otot je na čelu pokrajinskog Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Među novim licima je Aleksandra Ćirić Bošković, koja će biti zadužena za resor kulture, javnog informisanja i odnosa sa verskim zajednicama, kao i Bojan Vranjković, čiji resor su energerika, građevinarstvo i saobraćaj.

Predrag Vuletić biće novi pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnoravnost polova, Smiljka Jovanović vodiće resor finansija, a Branko Markovski zadužen je za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost.

Aleksandar Softić ostaje pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a
Dane Basta pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Nemanja Erceg ostaje zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, a Nenad Ivanišević za priredu i turizam

Prva žena na čelu vojvođanske vlade

Na počerku sednice, predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas ocenio da je izbor Maje Gojković na čelo Pokrajinske vlade civilizacijski iskorak jer je ona prva žena koja će biti na njenom čelu.

Podsetio je da je bila i jedina gradonačelnica Novog Sada, te da veruje da su njene „profesionalne reference i veliko političko iskustvo“ garant da će uspešno obavljati funkciju predsednice pokrajinske vlade.

Maja Gojković je, između ostalog, navela da će vlada na čijem će biti čelu nastaviti da jača fokus na saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi, zaštiti životne sredine, obrazovanju, kulturi, socijalnoj zaštiti i unapređenju položaja osetljivih grupa.

„Time će AP Vojvodina nastaviti da bude motor sveukupnog razvoja, u sadejstvu sa Vladom Republike Srbije i svim drugim nivoima vlastima u našoj zemlji“, dodala je ona.

Gojković je ukazala na četiri glavna pravca razvoja AP Vojvodine: visoki životni standard, energetski održiva i digitalno i prostorno povezana Vojvodina, zelena Vojvodina otporna na klimatske promene i interkulturalna Vojvodina po meri svih njenih građana.

Nova predsednica ukazala je i da će Pokrajinska vlada nastaviti da sa uvećanim sredstvima učestvuje u očuvanju srpske kulturne baštine i „van teritorije matične države“.

Trosatni hvalospevi

Nemanja Zavišić, poslanik liste „Aleksandr Vučić- Vojvodina ne sme da stane“, rekao je tokom rasprave o kandidatima za novu Pokrajinsku vladu da su „građani severne srpske pokrajine“ na izborima ukazali poverenje toj listi zbog čega je osvojila apsolutnu većinu u tom domu.

„Naš današnji zadatak je da, poštujući upravo volju naroda, izaberemo Pokrajinsku vladu koja će biti vlada kontinuiteta politike Srpske napredne stranke, koju je trasirao i čija je personifikacija predsednik Republike“, istakao je on.

U istom maniru, gotovo bez pominjanja kandidata, protekla je tročasovna rasprava o izboru nove Pokrajinskoj vladi, u kojoj nije učestvovala opozicija osim dva kratka obraćanja poslanika poslaničke grupe „Demokratska stranka-Zajedno-Pokret slobodnih građana“ Daniela Kovačića i Miroslava Ilića.

Miroslav Ilić: Maja Gojković bila perjanica šovinizma i ratnohuškačke politike Srbije, foto: printscreen YT Porajinska vlada

Ilić je podsetio da je Maja Gojković devedesetih godina bila „perjanica šovinizma i ratnohuškačke politike Srbije“, da se zalagala za sve osim za autonomiju Vojvodine, zbog čega je ovo njeno postavljenje „vraćanje na mesto nedela“.

„Mislim da je vaše postavljenje da budete predsednica Pokrajinske vlade danas poniženje i sramota za AP Vojvodinu“, istakao je Ilić. Dodao je i da je njena politika doprinela tome da danas nacionalnih manjina nema dovoljno i da je od 2002. do danas gotovo 300 hiljada stanovnika manje u Vojvodini.

Ilić je podsetio i da je Maja Gojković bila ministarka bez portfelja u Vladi Srbije koja je „dovela do bombardovanja Srbije 1999. godine“.

Kovačić je upozorio da su, zahvaljujući politici Pokrajinske vlade, poljoprivrednici proveli više vremena na ulicama nego na njivama, te da „moraju da prodadju njive zbog dugova“.

Prethodno je za Betu šef te poslaničke grupe Radivoje Jovović rekao da je razlog za neučešće opozicije u raspravi taj da unapred nisu dobili neophodne materijale, spisak imena niti biografije kandidata za članove Pokrajinske vlade.

Na jutrošnjem Kolegijumu, dodao je, poslanici opozicije zamerili su na nepoštovanju procedure i na tome da nisu imali vremena da se upoznaju sa imenima i biografijama budućih sekretara, već da im je „maliciozno rečeno“ da će dobiti pauzu od 10 minuta u toku same sednice da se upoznaju sa predlozima.

„Prekršena je svaka proceduralnost i elementarno poštovanje našeg prava da se informišemo, uputimo i da možemo sadržajno da raspravljamo i šefovi poslaničkih grupa su, zajedno sa svojim kolegama poslanicima napustili sednicu, odnosno ne prisustvuju sednici“, istakao je Jovović.

Poslanici su na današnjoj sednici imenovali bivšeg pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Žolta Sakalaša za zamenika generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine.

(Autonomija, foto: printscreen YT pokrajinska vlada)