Skip to main content

Mahmutović: Film Borisa Malagurskog je glorifikacija zločina, planiramo tužbu protiv SPC

Građani 13. okt 2022.
4 min čitanja

Većina evropskih gradova, ako govorim o oficijelnim mestima kao što su kina ili javne ustanove a koji su zakazali projekciju filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ Borisa Malagurskog odmah su reagovali i otkazali projekcije spomenutog filma, kaže u izjavi za Danas Adnan Mahmutović, profesor engleske književnosti na Stokholmskom univerzitetu.

Naš sagovornik, inače rodom iz Banjaluke, jedan je od inicijatora apela da se po evropskim gradovima zabrani prikazivanje ovog filma pre svega jer je, naglašavaju, ovo jedan anticivilizaciji pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizija istorijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini i veličanje ratnih zločina.

U Švedskoj je, dodaje, bilo planirana projekcija na pet mesta uglavnom u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i srpskih klubova.

„Pošto u Švedskoj džamije, crkve i nevladine organizacije dobivaju pomoć od države, velike državne pare se daju svim tim organizacijama, svaka od njih dužna je da promoviše demokratske principe. Imali smo, recimo, slučaj kada su neki slični klubovi, vjerske organizacije imale problema ako su zvali goste koji su bili radikalni ili imali neke izjave koje su recimo protiv ljudskih sloboda, minoriteta.

U ovom slučaju, jedna od stvari koju želimo da pokrenemo jeste neka vrsta tužbe ili procesa na osnovu širenja govora, mržnje, propagiranja historijskog revizionizma i ostalog. Time oni rizikuju da im se ponište državne donacije“.

Najviše pozitivnih reakcija imamo iz Austrije, Nemačke, Švajcarske, Holandije.

Naš sagovornik ukazuje da ga je Malagurski, reagujući preko društvenih mreža na njegove objave vezane za film, povrh svega pozvao da budu specijalni gosti na premijeri filma.

„Ono kao dođite kao da mi sjedimo tu i gledamo i tobože imamo nekaku debatu sa njima“. A ključne stvari su u filmu – negiranje zločina, negiranje genocida, historijska revizija i glorifikacija zločina, dakle te najveće stvari su tu.

„To je neka nova faza tog njihovog rada, nije samo poricanje nego i glorifikacija zločina“, ističe naš sagovornik.

Film je, kaže, već prikazan u Banjaluci, a na pitanje da li bi visoki predstavnik Kristijan Šmit trebalo da reaguje i tako postupi po odluci njegovog predhodnika Valentina Incka koji je prošle godine doneo zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, Mahmutović smatra da je ovo „bagatela za Šmita“ koji bi trebalo da reaguje jer mora postojati neka zaštita.

Vezano za nametnute izmene izbornog zakona i Ustava Federacije BiH Mahmutović ističe da je nerazumljivo delovanje Šmita.

„Ni u jednoj od demokratskih država Evrope ne bi bio prihvaćen ni trun od takvin načina uprave, a i iz nekog razloga oni smatraju da to paše nama, da to pripada nama, da treba tako da budemo uređeni. Što više govorimo da nećemo sve nam se više nameće“.

Kada je reč o političkoj situaciji u entitetu Republika Srpska nakon prošlonedeljnih izbora i eventualnoj promeni rezultata izbora u korist opozicionarke Jelene Trivić, pošto je CIK naredio novo brojanje glasova, Mahmutović kaže da između Trivić i Dodika generalno ideološki nije neka razlika.

„Znamo u Banjaluci Draška Stanivukovića koji je išao nekom tom svojom politikom koja je privukla mnoge i moje komšije u Republici Srpskoj koji su jednostavno nasjeli na to, sad koliko je on manje četnik da kažemo od nekog drugog to je više što kažu četnik sa finim licem. To zavarava“, zaključuje naš sagovornik.

Podsetimo, međunarodni ekspertski tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma „Republika Srpska: Borba za slobodu”.

„Imajući u vidu da film Borisa Malagurskog revidira bolnu bosanskohercegovačku istoriju 1992 -1995, imajući u vidu da film ponižava žrtve i međunarodne sudove pravdanjem genocidnih zločina „Borbom za slobodu”, pozivamo sve prijatelje istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka i pravde za žrtve tih največih zločina posle Holokausta u Evropi na potpisivanje peticije za hitno zaustavljanje promocija anticivilizacijskog filma“, stoji u peticiji.

Autor filma, tvrde, tako javno negira genocid ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, saopšteno je iz IGK-a.

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma su usvojili rezolucije kojima se prizna genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida.

Ako se film „Republika Srpska: Borba za slobodu” bude prikazivao u navedenim državama to bi predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenat, navode.

Autor filma Boris Malagurski kazao je uoči nedavne premijere filma u Banjaluci da je film snimljen sa ciljem „da domaća i svetska javnost bolje upozna ovu čudesnu zemlju i hrabar narod koji vekovima teži da bude svoj na svome“.

Od istorijskog pregleda te težnje predstavljen pitkim jezikom do analize borbe za slobodu koja i danas traje, film će, kaže, publici slikovito približiti narod sa zapadne strane Drine, njegov mentalitet, domaćinski odnos, srpsku hranu i muziku, kao i današnja razmišljanja i delovanja mladih u Srpskoj, uspehe umetnika i posebnosti različitih delova Srpske kroz zanimljive priče iz tih krajeva.

Delovi dokumentarca snimljeni su u Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Majke Srebrenice: OHR, Tužilaštvo i Sud BiH da hitno reaguju

Majke Srebrenice su zatražile od OHR-a da hitno zabrani prikazivanje filma o negiranju genocida u Srebrenici. Pozivaju i Tužilaštvo i Sud BiH da podignu optužnicu protiv Malagurskog.

“Kršenje zakona o negiranju genocida se mora sankcionisati, mi nećemo dozvoliti ruganje žrtvama. Ovo je idealna prilika da gospodin Šmit dokaže da ovdje nije došao da ispunjava želje jedne stranke i njenog lidera.

Majke Srebrenice će pokrenuti sve mehanizme kako bi zaustavili širenje fašizma i mržnje po čemu je autor filma poznat i svojim djelovanjem u Crnoj Gori“.

Gradonačelnica Sarajeva pozvala kolegu iz Salzburga da zabrani prikazivanje filma

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je gradonačelnika Salzburga Haralda Preunera da zabrani prikazivanje filma „Republika Srpska: Borba za slobodu“ reditelja Borisa Malagurskog.

„Obraćavam vam se kao kolegi koji je na čelu grada koji je poznat po svojoj otvorenosti, prijatnim ljudima i bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu“, navela je.

Objasnila je da mu se obraća jer smatra da kultura zbližava ljude i da ova dva grada neguju ispravne vrednosti.

„Ovaj film nije umetnost nego propaganda koja iskrivljuje činjenice i glorifikuje ideologije koje su uzrokovale podelu naše zemlje, genocid i brojne ratne zločine“, napisala je.

„Iz tog razloga smo meta nacionalista koji svojim ideologijama žele zavesti ljude. To čine uz pomoć nasilja i zločina. Mi verujemo da su svi ljudi jednaki i da nijedna nacija ne sme biti superiorna“, smatra.

(Ivana Šundić Mihovilović, Danas / Foto: Pixabay)