Skip to main content

Mađarski pokret: SVM da se distancira od politike vlasti koja promoviše ratne zločince

Info 10. nov 2021.
< 1 min čitanja

Mađarski pokret (MP) iz Subotice danas je najoštrije osudio politiku kojom vladajuća većina, na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS), promoviše ratne zločince i nastavlja sa ratnohuškačkom politikom dvedesetih godina i pozvao Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da se distancira od promocije velikosrpske politike vlasti.

“Posebno zabrinjava što najjača politička stranka vojvođanskih Mađara, SVM, nijednom rečju nije reagovala na ove pojave. Zato pozivamo ovu stranku da se pred Mađarima u Vojvodini distancira od ovakve politike veličanja ratnih zločinaca”, naveo je Mađarski pokret u saopštenju za javnost.

Oni su pozvali SVM da stane uz antiratne napore pojedinih civilnih organizacija u Beogradu i u Novom Sadu i da se što pre založi i za uklanjanje grafita generalu Mladiću u Subotici.

“Vojvođanski Mađari ne žele da budu topovsko meso u još jednoj veliksrpskoj ratnoj propagandi”, poručio je Mađarski pokret.

Dodali su da je njihov stav jasan: u Srebrenici je organizovan genocid i Ratko Mladić je ratni zločinac.

“Vlast u Srbiji sprovodi velikosrpsku politiku Miloševića i Šešelja ponovnim oživljavanjem ratnih zločinaca”, naveo je Mađarski pokret i najoštrije osudio i negiranje genocida i oživljavanje nacionalizma.

“To bi moglo doprineti dodatnom zaoštravanju odnosa sa susednim zemljama, što za posledicu može imati i nove oružane sukobe”, ocenio je Mađarski pokret.

(Autonomija/Magločistač)