Skip to main content

Mađarska priznala da je kupila sistem za prisluškivanje Pegasus

Planeta 05. nov 2021.
< 1 min čitanja

Čelnik odbora za odbranu i unutarnje poslove mađarskog parlamenta priznao je u četvrtak da je ministarstvo unutarnjih poslova kupilo kontroverzni softver za nadzor Pegasus.

Sekretar službe i policija djelovali su “sukladno zakonu u svim slučajevima”, naglasio je Lajos Kosa, čelnik parlamentarnog odbora za odbranu i unutarnje poslove u Budimpešti.

Bilo kakvo špijuniranje pomoću Pegasusa odobrili su suci ili ministarstvo pravosuđa, pojasnio je nakon sastanka parlamentarnog odbora, prenosi državna mađarska novinska agencija MTI.

Softver za špijuniranje

Zastupnici su na odboru ispitivali ministra unutarnjih poslova Sandora Pintera o upotrebi Pegasusa. Detalji saslušanja pred odborom bit će tajni do 2050, navodi agencija dpa a prenosi Hina.

Novinari, udruge za ljudska prava i digitalni forenzičari počeli su izvještavati o Pegasusu u julu. Upozorili su da autoritarne vlade širom svijeta koriste taj softver za nadzor kritičara, opozicije i novinara.

Nezavisnim novinarima, vlasnicima medija i političarima u Mađarskoj instaliran je taj softver na mobitel bez njihovog znanja.

Mađarska prvotno nije komentirala ta otkrića.

Posljednjih gotovo 12 godina u Mađarskoj je na vlasti nacionalistički Fidesz premijera Viktora Orbana kojega kritičari optužuju za potkopavanje vladavine prava.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)