Skip to main content

Mađarska predstavila zakon o zaštiti suvereniteta: Demonstracija sile

Planeta 22. нов 2023.
< 1 min čitanja

Brisel i „razne organizacije“ su optuženi da „dele milijarde evra“ opoziciji

Mađarska vlada namerava da kriminalizuje inostrano finansiranje političkih partija i da uspostavi nadzorno telo za nevladine organizacije, kao deo zakonodavnog paketa koji je podnet u utorak uveče i izazvao zabrinutost.

Nameravanu „zaštiti suvereniteta“ kritičari nacionalističkog premijera Viktora Orbana vide kao novu ofanzivu demoonstracije sile.

„Ovaj zakon zatvara vrata svakoj izbornoj prevari i predviđa sankcije do tri godine zatvora za svakoga ko koristi strana sredstva u kampanji“, rekao je Mate Kočis, šef poslaničke grupe vladine partije Fides na Fejsbuku.

Najavljen je i specijalizovani organ i da će biti upisan u Ustav sa zadatkom da „identifikuje i istražuje organizacije koje primaju novac iz inostranstva“ sa ciljem „uticanja na izbor birača“.

Ovim tekstom od 22 stranice koji je dostupan na sajtu Parlamenta, vlada pooštrava arsenal pred opštinske izbore i izbore za Evropski parlament u junu 2024.

U nacionalnim konsultacijama koje su pokrenute prošle nedelje, Brisel i „razne organizacije“ su optuženi da „dele milijarde evra“ opoziciji.

Uz to se na posterima cilja na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i Aleksandra Soroša, naslednika američkog milijardera Džordža Soroša – „Orbanovog arhineprijatelja“, zbog njegove finansijske podrške liberalnim ciljevima u svetu.

„Nemojmo da igramo u njihovom ritmu“, piše na velikim posterima na ulicama Budimpešte.

Prema nekoliko zvaničnih izveštaja sa kojih je skinuta oznaka tajnosti ubrzo posle parlamentarnih izbora u aprilu 2022. godine, opoziciona koalicija je za svoju kampanju dobila više od tri milijarde forinti (oko osam miliona evra) od jedne nevladine organizacije u SAD.

Te optužbe su demantovale anti-Orbanove stranke, prema kojima su sredstva došla od mađarske dijaspore.

Premijer je 2017. godine već progurao zakon koji se odnosi na nevladine organizacije koje dobijaju strana sredstva, ali je morao da ga ukine na zahtev EU.

(Beta)