Skip to main content

Mađarski antisemita priznao jevrejsko poreklo

Građani 28. јун 2012.
2 min čitanja

Lider mađarske ultradesničarske partije Jobik i njen predstavnik u Evropskom parlamentu, poznat po svojim antiromskim i antisemitskim izjavama, priznao je svoje jevrejsko poreklo.

“Saznao sam nedavno da su moji roditelji jevrejskog porekla, to je velika vest za mene”, rekao je Čanad Segedi, poslanik Evropskog parlamenta i regionalni lider Jobika u intervjuu za desničarski list Barikad.

“Ne kažem da nisam bio iznenađen tom vešću”, rekao je on, dodajući da mu je bilo potrebno neko vreme kako bi “svario” tu informaciju.

Segedi, koji je poznat po svojoj antisemitskoj retorici u prošlosti, je privukao pažnju 2009. kada je prisustvovao prvom zasedanju Evropskog parlamenta u uniformi zabranjene Mađarske garde, paramilitarnog ogranka Jobika.

Međutim, u svom poslednjem intervjuu on je istakao: “Mislim da nije važno ko je čistokrvni Mađar, nego kako se ponašaš kao Mađar”, rekao je Segedi. “Za mene je biti Mađar uvek značilo biti odgovoran (prema domovini) i to nema nikakve veze sa rasnom superiornošću”, kazao je.

Još jedan pripadnik Jobika je izazvao osude nakon što je tražio labaratorijski test kako bi se utvrdilo da nema romskih ili jevrejskih gena.

Segedijeva izjava je dala povodom medijima u Mađarskoj da ismeju njegove do danas odlučne stavove o neophodnosti čistokrvne nacije i progonu “drugačijih”.

Vodeći mađarski informativni portal Index.hu piše da je Segedijeva ispovest pokazala “da glupost nije povezana sa nečijim genetskim poreklom”.

Pripadnici jevrejske zajednice u Mađarskoj takođe nisu odoleli a da se ne našale sa evidentnom glupošću ovog ekstremiste, apelujući na rabine da pozovu Segedija u sinagogu na molitvu i sugerišući da kao novootkriveni Jevrejin on mora proći kroz proces obrezivanja, ali bez anestezije.

Jedan bloger, Naranč Hirado je u ozbiljnijem tonu napisao da je “nemoguće da Segedi nije znao da je njegova baka Maoldina Klajn bila Jevrejka i da je jedva preživela holokaust”.

“Segedi, ti si sramota za mađarski narod i sramota za Jevreje”, dodao je ovaj bloger, pozivajući ga da podnese ostavku.

Međutim, lider partije Gabor Vona je rekao na nacionalnoj televiziji da će Segedi ostati na svojiim političkim pozicijama.

Partija Jobik osvojila je skoro 17 odsto glasova na parlamentarnim izborima 2010, i najveća je opoziciona stranka posle socijalista. Njena popularnost zasnovana je na ekstremnim nacionalističkim porukama, sa snažnim antisemitskim prizvukom, i negativnim stavom prema Romima.

Procenjuje se da je tokom holokausta u Drugom svetskom ratu ubijeno oko 550.000 mađarskih Jevreja. Od današnjih 10 miliona stanovnika Mađarske, 100.000 čine Jevreji.

(e-novine)