Skip to main content

Mađarska: Odnosi s Hrvatskom važniji od kompanija

Jugoslavija 05. okt 2013.
4 min čitanja

Hrvatska bi trebala razmotriti kupovinu gotovo 50 posto udjela koje mađarska naftna i plinska kompanija MOL ima u Ini, kako bi spriječila nanošenje štete bilateralnim odnosima, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.
“Izvanredan kvalitet odnosa Mađarske i Hrvatske vrlo je vrijedan. Toliko vrijedan da ne smije biti uništen pitanjem neke kompanije ili pitanjem nekog poslovanja”, rekao je on, prenosi agencija MTI.
“Stoga predlažemo da hrvatska strana razmotri preuzimanje tih dionica u državne ruke, te da omogući da se ovo pitanje riješi na prihvatljiv način”, kazao je Orban u razgovoru za mađarski javni radio.
On smatra da sukob Ine i MOL-a, zbog kojeg je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao učešće na Croatia Forumu u Dubrovniku, isključivo treba gledati kao poslovni konflikt.
“Mi ćemo prihvatiti ako oni u Hrvatskoj žele nastaviti određene aktivnosti pod okriljem države i preuzeti određenu imovinu u državne ruke, kao što smo mi ranije učinili sa skladištima plina, ali to se mora napraviti na civiliziran način, bez hapšenja ikoga ili bez podizanja upitnih optužbi”, kazao je Orban.
Milanović: Ne mogu se dogovarati o optužnicama
Tu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana hrvatski premijer Zoran Milanović komentirao je u Livnu. Rekao je kako izjavu nije shvatio kao pokušaj dogovaranja oko toga hoće li netko biti uhićen ili ne, da je to sada stvar pravosuđa i državnog odvjetnika te da se nada da sve to neće utjecati na bonitet Ine i vrijednost dionica.
Milanović kaže kako tu izjavu ne shvaća kao ucjenu. “Pročitao sam što je on rekao u transkriptu, nisam siguran da je rekao da nema nikakvih uhićenja. Ja se ne mogu dogovarati o tome. Mi smo pravna država u kojoj pravosuđe funcionira na način na koji funkcionira, a čini mi se da u Mađarskoj funkcionira isto kao u Hrvatskoj i prema tome državni odvjetnik je u ovom dijelu, odnosno u svakom dijelu, neovisan”, rekao je Milanović.
“Izjavu mađarskog premijera nisam shvatio kao ucjenu, ali ne mogu se dogovarati o optužnicama. To tako ne ide ni u jednoj demokratskoj državi”, ponovio je Milanović.
Mađari odbacili nalog na hrvatskom
Janos Matronyi, ministar vanjskih poslova Mađarske kazao je za Al Jazeeru: “Sukob nije između dvije države nego akcionara Ine. Ako se ne mogu dogovoriti, najpametnije je prodati akcije da to ne bi remetilo odnose. Večeras se srećem sa Pusić. Pričaćemo i o toj temi.”
U međuvremenu, mađarsko Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je kako je zaprimilo je europski uhidbeni nalog za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, ali da on nije sastavljen u ispravnom obliku, javila je agencija MTI.
Glasnogovornica mađarskog ministarstva Anna Isola kazala je da je nalog napisan na hrvatskom jeziku, a službeno prihvaćeni jezici su mađarski, engleski, njemački i francuski. Dodala je, međutim, kako očekuje da uskoro stigne ispravna verzija.
DORH: Dostavili smo i na engleskom
Na tvrdnje mađarske strane, hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) reagiralo je priopćenjem na svojim internetskim stranicama, u kojem tvrdi da je nalog dostavljen i na engleskom jeziku. “Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je izdao europski uhidbeni nalog (EUN) radi potraživanja osumnjičenog Z. T. H. na hrvatskom i engleskom jeziku i dostavio ga Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske. (4. 10. 2013.)”, navodi se u priopćenju.
“USKOK je EUN izravno uputio Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske, kao nadležnom mađarskom tijelu za zaprimanje EUN-a na hrvatskom i engleskom jeziku. Dostava je obavljena putem dostavne službe DHL-a. EUN je preveden na engleski jezik budući da je Mađarska dala izjavu da će primati EUN sastavljen na engleskom jeziku izdan od države koja prihvaća primitak EUN-a na engleskom jeziku”, stoji dalje.
“USKOK raspolaže potvrdom o predaji ove pošiljke DHL-u, kao i izvješćem o uručenju ove pošiljke Ministarstvu javne uprave i pravosuđa Mađarske. U ime primatelja ovu pošiljku zaprimila je osoba potpisom “Matyas” u 12:33 sati 3. listopada 2013.”, kaže se između ostalog u priopćenju iz DORH-a.
Zategnuti odnosi
Odnosi Mađarske i Hrvatske su zategnuti, pošto su protiv protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija raspisani crvena Interpolova međunarodna potjernica i europski uhidbeni nalog.
Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je sa deset miliona eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader prošle godine prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora.
Mađarska Vlada je od MOL-a potom tražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, te najavila ispitivanje mogućnosti poduzimanja koraka po građanskom i krivičnom pravu u vezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina.
MOL je saopćio da raspisivanjem Interpolove potjernice i europskog uhidbenog naloga za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Evropske unije, te je najavio da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.
MOL je, također, objavio da će se, odluči li se prodati svoj udio u Ini, konsultirati s hrvatskom Vladom kao potencijalnim kupcem, iako u toj kompaniji smatraju da je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine.
Mogućnost dogovora
Hrvatski premijer Zoran Milanović je u četvrtak izjavio kako nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina-MOL, te je pozvao ministre da se suzdrže od komentara, jer je u toku postupak protiv Hernadija, na što Vlada ne može utjecati.
Naglasio je kako i MOL i Vlada imaju određene ugovorne obaveze jedni prema drugima i zatražio da se zbog toga “važe svaka riječ”.
“Ne shvaćam to kao ratno stanje, tako nećemo komunicirati. Mađarsku Vladu mogu donekle razumjeti, dakle bez komentara vas molim”, rekao je premijer Hrvatske.
“Sve što mogu reći nakon odluke mađarske Vlade jest da su pregovori dobro krenuli, da smo dogovorili strateške interese i stoga sam malo iznenađen i začuđen reakcijom mađarske Vlade”, kazao je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u četvrtak.
Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Matronyi poručio je u četvrtak kako “mađarska strana više ne može skrivati svoje mišljenje, ali to ne isključuje mogućnost dogovora”.
Međunarodne pravosudne vlasti
Šef mađarske diplomatije je kazao kako potez mađarske Vlade “nije drastičan” i da dolazi u vrijeme kada “stižu signali kako saradnja u srednjoj Evropi i jačanje ekonomskih veza nisu visoko na dnevnom redu u Hrvatskoj”.
“Ako hrvatska Vlada sada misli da je prodaja dionica kompanije Ina MOL-u bila loša odluka, bolje je prodati udio MOL-a”, rekao je i dodao kako je “energetska saradnja Hrvatskoj možda manje važna nego što smo mislili”.
O svemu se izjasnila i glasnogovornica evropskog komesara za pravosuđe Mine Andreeve, koja je rekla da je izdavanje europskog uhidbenog naloga za Hernadija isključivo pravna stvar, na koju se ne može politički utjecati.
“O svakom slučaju odlučuju međunarodne pravosudne vlasti”, kazala je Andreeva, dodajući da Evropska komisija ne može zauzimati stav prema mogućem ishodu slučaja Hernadija.
Hrvatska je nezadovoljna razinom mađarskih ulaganja u Inu, u kojoj MOL ima 49,1 posto, a hrvatska Vlada 44,8 posto udjela.
S druge strane, Mađari su Hrvatskoj zaprijetili tužbom, jer je trebala, a nikad nije preuzela plinski biznis u Ini, koji joj donosi velike gubitke.
(Al Jazeera)